Додик: Да није било Русије, ПИК не би реаговао

Ванредна седница Савета за спровођење мира (ПИК) сазвана је захваљујући амбасадору Русије у БиХ Петру Иванцову, а очигледно је да они не би ни реаговали да он то није учинио, каже председник Републике Српске Милорад Додик.

Милорад Додик је за Спутњик рекао да је Русија увек била коректна и привржена акту Дејтонског споразума, а да су се сви остали чланови ПИК-а понашали арогантно, највише према РС.

"Никада досад члан Председништва БиХ у свим сазивима није напустио већ отпочету седницу, како је учинио Бакир Изетбеговић, а ако он промовише такву могућност, поставља се питање зашто и други немају права да се тако понашају", рекао је Додик и упозорио да такво понашање води у деградацију органа на нивоу БиХ.

Напоменуо је да нико није за угрожавање мира и стабилности у БиХ, али да је немогуће прихватити праксу коју је иницирао Бакир Изетбеговић и да ће таква пракса оставити последице.

"Нисмо ми против разговора, али наш разговор о функционисању органа БиХ мораће у будућности да обухвати неколико важних питања, а то није само питање ревизије и једностраног одлучивања у БиХ него и питање боравка страних судија у Уставном суду. То је и питање наметања решења од стране високог представника, па и боравак самог високог представника у БиХ. Уколико та питања ставимо на дневни ред и буде адекватних одговора и договора са Бошњацима, наравно да је могуће да се настави даље функционисање", рекао је Додик.

Али нико не треба да очекује да ћемо тако лако прећи преко овога и "да ћемо се повући са наших ставова", поручио је председник РС.

Подсећа да су и Срби, који су сада у парламенту БиХ, рекли да ће напустити скупштинску већину уколико се технички преда захтев за ревизију пресуде на тужбу – а то је већ урађено.

"Већ сада знамо да нема власти у БиХ. И у том погледу ситуација се далеко више усложњава и тражи разговоре релевантних фактора, али и отвара многа друга питања која до сада нису била на дневном реду", истакао је Додик.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво