Амбасада Турске: Захтев за ревизију пресуде правно питање

Амбасада Турске у Босни и Херцеговини саопштила је, поводом заједничке изјаве амбасадора Савета за имплементацију мира (ПИЦ), да је захтев за ревизију пресуде по тужби БиХ против Србије правно питање.

"Питање о којем се расправља је чисто правно питање. Ради се о избору у вези са употребом законског права које даје Међународни суд правде о предмету који је у пуној надлежности тог суда", наведено је у саопштењу, преноси Фена.

Истакнуто је да то није политичко питање, као и да Управни одбор ПИЦ-а не може утицати на питање о којем се расправља.

"Зато је амбасадор Турске одлучио да не подржи параграф изјаве амбасадора Управног одбора ПИЦ-а која је усвојена 23. фебруара", саопшено је из Амбасаде Републике Турске.

На ванредној трочастовној седници ПИЦ-а, која је раније одржана у Сарајеву, чланице тог тела донеле су заједничку изјаву у којој је изражена забринутост због озбиљне политичке ситуације до које је у БиХ дошло као резултат иницијативе да се поднесе захтев за ревизију пресуде.

Амбасадор Русије у БиХ Петар Иванцов, који је и тражио ову седницу, потврдио је да су представници Турске издвојили своје мишљење из једног параграфа заједничке изјаве, пренела је Фена.

"Такво мишљење изнели су на параграф који се односи на забриност тренутним стањем у држави и доношење једностраних одлука", истакао је Иванцов.

У саопштењу ПИЦ-а се наводи да су амбасадори изразили забринутост због могућих последица које би та политичка ситуација могла оставити на функционисање Председништва, Парламента и Савета министара БиХ, те позвали да се крене ка побољшању целокупне политичке атмосфере у земљи.

"Сви политички лидери треба да се уздрже од једностраних потеза и врате принципима компромиса, дијалога и консензуса при доношењу одлука, као и поштивању босанскохерцеговачког устава, институција и владавине права", наводи се у саопштењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи