Додик: Изетбеговић се одлучио за тоталну кризу

Дешавања у Председништву БиХ јасно су показала да није донесена одлука о покретању ревизије пресуде по тужби БиХ против Србије, истакао је председник РС Милорад Додик, оценивши да је Бакир Изетбеговић изазвао кризу која дуго неће бити решена, а од које ће штете имати БиХ.

Додик је рекао да је очигледно да је Изатбеговић одлучио да направи тоталну кризу, али мора бити свестан да не постоје формално-правни основи за покретање ревизије.

Захтев за ревизију пресуде Додик је оценио као чин агресије према Србији и српском народу у целини. "За нас је то недопустиво поготову што се покушава представити да се то ради у име БиХ у којој смо и ми једна трећина", истакао је Додик.

Према његовим речима, РС ће покушати да нађе решење за БиХ. "Потребно је да се успостави БиХ у којој се никада неће десити да један у име других одлучује. Мислим да ће доћи до блокаде органа, јер их је Изетбеговић већ блокирао на овај начин, додао је Додик.

"Без обзира на разлоге Изатбеговића, јасно је да он улази и уводи нову праксу понашања у заједничким Институцијама БиХ. Сада је онима који из Републике Српске говоре о томе како се не треба понашати, овако или онако, јасно да Изатбеговић не оклева да изађе из свих институција и система онда када њему то одговара", навео је Додик.

У Сарајеву је данас одржана ванредна седница Председништва БиХ, на којој је то колективно тело требало да се изјасни о захтеву за ревизију пресуде по тужби БиХ против Србије, али је седницу најпре напустио Изетбеговић, а потом и хрватски представник Драган Човић.

Председавајући Младен Иванић је констатовао да је седница Председништва одржана, али да на њој није донета одлука о том захтеву.

Према Додиковим речима, данашња догађања су сасвим нов след догађаја.

"Што се саме ревизије тиче, све је потуно јасно. Ја сам уверен да је Бакир Изатбеговић изазвао такву кризу у БиХ која се дуго неће решити, и највише ће штете имати БиХ, за коју се он залаже", оценио је председник Републике Српске.

"Његова прича о геноциду и агресији је потпуна лаж, не могу Срби из Републике Српске и Федерације и истерани из Сарајева бити агресори, нити је почињен геноцид онако како он замишља", додао је Додик.

Поручио је да Српска мора сачувати јединство у овом важном тренутку.

"Република Српска мора остати јединствена у овоме и јединство морамо градити искључиво у чињеници да нам је савршено јасно да су стално присутни напори Бошњака, муслимана из Сарајева, да начине штету Србима у целини, поготово Републици Српској", закључио је Додик, пренела је РТРС.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се