Иванцов: Окренути се дијалогу и компромису у БиХ

Веће за имплемнтацију мира завршило је ванредну седницу, а руски амбасадор у Сарајеву Петар Иванцов је новинарима рекао да су амбасадори изразили забринутост због озбиљности ситуације настале подношењем захтева за ревизију пресуде МСП по тужби БиХ против Србије.

Амбасадор Петар Иванцов је рекао да је Веће за имплеметацију мира позвало политичке представнике у БиХ да се окрену дијалогу и компромису, те одлуке не доносе једнострано.

"Стање у БиХ је погоршано и забринути смо негативном околностима које би могле настати. Порука је да треба деловати уз компромис и не доносити једностране одлуке", рекао је Иванцов.

У саопштењу Већа за примену мира поручено је да "сви политички лидери треба да се уздрже од једностраних потеза и врате принципима компромиса, дијалога и консензуса при доношењу одлука, као и поштовању Устава БиХ, институција и владавине права".

Свесни, како наводе, патњи које су узроковали "геноцид и други злочини, као и права жртава и преживелих", абасадори су поново истакли потребу да се уложе даљи напори у правцу помирења и добрих односа у земљи и региону.

"Толеранција, прихватање других и мирни суживот су апсолутни императиви цивилизација заснованих на правима и слободама, демократији и равноправности. То су и кључни предуслови да се настави са оним што је у БиХ постигнуто у последње две деценије и крене даље са реформама потребним да се побољша живот грађана и понуде конкретне шансе младим генерацијама", поручили су амбасадори.

Петар Иванцов је нагласио да је на састанку амбасадора нешто друкчије ставове од осталих изнео турски амбасадор у БиХ, када је реч о заједничкој изјави за јавност.

"Наравно да то није тајна, амбасадор Турске се суздржао једног од параграфа у тој изјави. То је параграф у којем се говори у забринутости о текућем стању у држави", навео је руски дипломата.

Веће за имплеметацију мира је одржао први пут ванредну седницу од Дејтона, а на иницијативу руског дипломате Иванцова.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
27° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи