Прекинута седница Председништва БиХ, Изетбеговић одбио да се изјасни о ревизији

Ванредна седница Председништва БиХ коју је сазвао председавајући Младен Иванић прекинута је пошто Бакир Изетбеговић није желео да се изјасни о захтеву за ревизију пресуде и напустио седницу, рекао Младен Иванић. Седницу напустио и Драган Човић.

Председавајући Председништва БиХ Младен Иванић обавестио је јавност да је бошњачки члан Бакир Изетбеговић напуштањем седнице блокирао рад тог највишег органа власти у земљи, јер није желео да гласа по јединој тачки дневног реда – захтеву за ревизију пресуде по тужби БиХ против Србије. Док је трајала Иванићева конференција за новинаре, Сакиб Софтић предао је у Хагу захтев за ревизију пресуде против Србије.

Изетбеговић је, казао је Иванић, напуштањем седнице желео да покаже да она није одржана, али се то није догодило.

"Седница је одржана, она је прекинута, а то значи да одлука о ревизији пресуде није донесена", рекао је Иванић новинарима у Сарајеву. 

Објаснио је да је седницу најпре напустио Изетбеговић, а потом и хрватски члан Председништва Драган Човић.

Истакао је да је то био последњи или један од последњих покушаја да се одлучивање о том питању врати у институције БиХ.

Објаснио је да је дневни ред седнице са собом носио и одређени ризик јер се, како је рекао, могло догодити да он, који је против захтева за ревизију пресуде, буде прегласан.

Да је било гласања, Иванићева је процена да би Изетбеговић био "за", он би био "против", а Човић би био "уздржан.

Поновио је да сматра да бивши агент Сакиб Софтић нема овлашћење да подноси захтев за ревизију пресуде без става државних органа, што може имати дубоке импликације у БиХ и региону.

"Ушли смо у врло озбиљну кризу, најозбиљнију после Дејтона и врхунац ванинституционалног деловања", упозорио је Иванић додавши да све ово што се данас одиграло у Сарајеву нема везе са тужбом БиХ против Србије, већ са начином одлучивања у БиХ.

"Тужба ме не занима јер сам уверен да она није легитимна. Занимају ме начини одлучивања, паралелизми и ванинституционално деловање и то је ствар о којој сам хтео да на седници Председништва разговарамо", рекао је Иванић истакавши да не покушава да на овај начин брани Србију.

Указао је да је велико питање када ће Председништво поново моћи да се састане и да ли ће и на који начин моћи да доноси одлуке.

Што је до њега, каже, учиниће све да тај систем функционише.

Одговарајући на питање новинара, Иванић је рекао да је нереално очекивати да се политички представници у БиХ убудуће понашају као да се данас ништа није догодило.

Ипак, сматра да на све треба гледати "хладне главе", те додао да је суштинско питање дугорочна стабилност и да зато сви актери морају размислити о последицама.

"Ми нисмо направили блокаду. Ја нисам направио блокаду. Шта је моја грешка?", упитао је Иванић и упозорио да су импликације данашње седнице врло озбиљне зато што је у питању најозбиљније државно тело.

Према његовим речима, одлука о захтеву за покретање ревизије пресуде по тужби БиХ против Србије донета је без става државе.

"Седница је одржана, одлука није донета зато што је Изетбеговић блокирао њено одржавање", рекао је.

Од српских представника у државним институцијама БиХ, Иванић је рекао да очекује да доносе разумне одлуке, са јасно израженим политичким ставовима.

"Морамо показати да одлуке у БиХ не могу бити доношене вољом само једног народа", закључио је Иванић.

Младен Иванић је седницу заказао са једном тачком дневног реда: Подношење захтева за ревизију пресуде Међународном суду правде у Хагу у случају Босне и Херцеговине против Србије.

Бакир Изетбеговић изјавио је новинарима у Сарајеву да није било потребе да се Председништво БИХ данас уопште изјашњава по питању захтева за ревизију тужбе против Србије у Међународном суду правде у Хагу, јер је ту одлуку Председништво већ донело 4. октобра 2004. године. 

Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак рекао је данас да је у Међународни суд правде у Хагу стигло писмо које је упутио поводом подношења бошњачког захтева за ревизију пресуде по тужби против Србије.

Он је истакао да нема ништа ново да саопшти када је реч о амбасадору БиХ у Хагу Мирсади Чолаковић, која, према инструкцији Бакира Изетбеговића, није доставила писмо министра иностраних послова БиХ које је било у затвореној коверти упућено Међународном суду правде.

Црнадак очекује да се све у БиХ решава у институцијама и да се више не дешава да се институције узурпирају и приватизују. 

Бошњачка делегација поднела је данас Међународном суду правде захтев за ревизију пресуде по тужби БиХ против Србије за геноцид. 

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи