Пилсел поднео кривичну пријаву против портала "Дневно"

Хрватски публициста и новинар Драго Пилсел поднео је кривичну пријаву против портала "Дневно" због говора мржње, ријечки Лабуристи су поручили да таквим писањем неко жели да Ријеку одвуче на мрачно место, где тај град не припада, а снажна подршка Универзитету стиже и од студената.

Ријечки Нови лист, наиме, подсећа да је на порталу Дневно недавно освануо "дегутантан и неумесан" текст "Спречимо посрбљавање Ријечког универзитета те стварање САО Крајине у Ријеци!".

Реч је о тексту који је, како се наводи, изазвао велико згражавање и негодовање јавности, а многи су, попут Хрватских лабуриста и бивших студената ријечког Филозофског факултета, своје негодовање изразили и саопштењима.

Пилсел је поднео кривичну пријаву Државном тужилаштву против Виктора Кодрића, главног уредника портала.

У спорном тексту се тврди да у Ријеци постоји Иницијатива "Спасимо Ријеку", коју су основали чланови академске заједнице.

Иницијатива је наводно упутила ових дана крајње неприхватљив проглас многим медијима, научницима и универзитетским професорима, у којем упозоравају на, како тврде, "системско претварање Универзитета у Ријеци у академску САО Крајину, односно на тихо посрбљавање", подсећа ријечки дневник.

У прогласу се та тврдња поткрепљује тезама о томе да ће се у марту на Филозофском факултету Ријечког универзитета запослити син председника СНВ-а и саборског посланика Милорада Пуповца.

Аутор прогласа позива на отрежњење и отпор "планском запоседању институција у граду Ријеци којим би требало да се промени културна и политичка физиономија града".

Пилсел сматра да је тим текстом главни уредник портала Дневно повредио Устав Хрватске, у којем се наводи да је "забрањено и кажњиво свако позивање или подстицање на рат или упорабу насиља, на националну, расну или верску мржњу или било који други облик несношљивости".

"Говор мржње је усмени или писани говор који се своди на јавно изазивање или проузроковање мржње према одређеној групи (или појединој особи) због неког њеног одређења у сврху стварања нетрпељивости, раздора, дискриминације и насиља и/или распаљивање већ постојеће мржње с тиме што се она кроз јавни говор мржње развија, јача и продубљује", наводи Пилсел у својој пријави.

Текстом је, наводи даље Пилсел, повређен и Закон о медијима, који изричито забрањује да се преношењем програмских садржаја у медијима подстиче или велича национална, расна, верска, полна или друга неравноправност.

"Сигурно је, дакле, да је новинар и уредник Виктор Кодрић позвао на мржњу према члановима српске мањине у РХ, према академски образованим грађанима као таквима и према истакнутим члановима Универзитета у Ријеци. Из свега наведеног тражим од ДОРХ-а да случај испита јер постоји основана сумња у наведено кривично дело, и да поступи по Закону и по својој надлежности", навео је Пилсел.

На говор мржње реаговали су многобројни грађани, основана је и Фејсбук група подршке, а Хрватски лабуристи – Странка рада саопштила је да је шокирана текстом објављеним на порталу Дневно.

"Још смо више шокирани поносним истицањем да су проглас писали 'академски грађани', довољно поносни да се таквима прогласе, довољне кукавице да не објаве ко су. Изражавамо гнушање над оваквим чланком пуним говора мржње, оног за који се сви владајући, од председнице и премијера на даље, куну да не постоји. Ријека, космополитски град, који је симбол толеранције и напредног друштва различитости", наводи се у саопштењу Лабуриста.

Додаје се да одједном ксенофобични "академски грађани" желе да повуку Ријеку на неко мражно место, где, како су поручили, Ријека не припада.

На ксенофобичне тврдње реаговали су и бивши студенти Филозофског факултета, као и остали грађани коју су основали Фејсбук групу подршке проректорки Ријечког универзитета.

У саопштењу бивших студената Универзитета у Ријеци, они снажно осуђују поруке мржње и противе се оваквим и сличним инсинуацијама усмереним према грађанима Хрватске.

"Сматрамо крајње недопустивим да се у хрватском медијском простору допуштају и дистрибуирају поруке којима се на овај начин апострофирају појединци те се имплицира њихова национална или верска припадности. У том контексту позивамо одговорне институције, првенствено председницу Републике Хрватске, председника Владе и Сабора као и Хрватско новинарско друштво, на јавну осуду оваквог чина", навели су бивши ријечки студенти.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво