"Референдумски караван" од Подгорице до Брисела

"Референдумски караван" – тако се зове акција на точковима коју је покренуло шесторо младих Црногораца. На путу од Подгорице до Брисела указују на потребу да црногорске власти распишу референдум о уласку у НАТО.

Из Подгорице, преко Косовске Митровице и Скопља, до Београда – за шесточлану екипу из комбија, то је тек трећина пута. Нису кренули на екскурзију дугу 7.000 километара, већ да се боре за демократију у својој земљи.

"Ширимо позитивну енергију, боримо се за слободну Црну Гору и осећамо се одлично зато што радимо један озбиљан и прави посао и знамо да иза нас стоји, као што пише, 84 одсто грађана Црне Горе", каже Марко Милачић из "Референдумског каравана".

А то што пише на њиховом комбију, подаци су из интерног владиног истраживања, који су у јавност процурили у афери "Депеша". Осим што показују да већина Црногораца жели референдум о уласку у НАТО, показују да га жели чак 68 одсто оних који подржавају улазак у војну организацију.

"Истовремено, власт у Црној Гори не дозвољава референдум. Убеђени смо да је то једна антидемократска, антицрногорска и антицивилизацијска политика, која је опасна по Црну Гору", додаје Милачић.

Та идеја води их све до Брисела. Путовање није ни најудобније, ни најкомфорније, али они немају примедби. Чак ни једини женски члан екипе.

"За разлику од НАТО организације, која не успева да обезбеди ни стабилност ни безбедност на оним местима где се појави, што видимо из досадашњег искуства, могу вам рећи да мушки део екипе референдумског каравана гарантује потпуну стабилност и безбедност за све жене које са њима крену", објашњава Сања Вуковић из "Референдумског каравана".

Осмесима храбре једни друге, озбиљност чувају за саговорнике у свих девет држава. На црногорски проблем указују политичарима, активистима, интелектуалцима.

Позив за пуноправно чланство у НАТО, Црна Гора је добила крајем 2015. По тамошњем уставу, за одлуку о чланству референдум није обавезан, јер се уласком у Алијансу не преноси, нити губи сувереност.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи