Изетбеговић не одустаје: Софтић легитимни представник БиХ

Бошњачки члан Председништва Бакир Изетбеговић, који у име дела Бошњака предводи подношење захтева за ревизију пресуде МСП по тужби БиХ против Србије, не одустаје од тврдњи да је бивши агент Сакиб Софтић овлашћен да заступа БиХ и да има легитимацију да у име те државе предузима све правне радње у вези са поменутом тужбом.

У Изетбеговићевом саопштењу се тврди да је и даље на снази одлука Председништва БиХ од 4. октобра 2002, када је Софтић именован за правног агента БиХ пред Међународним судом правде.

Изетбеговић, који је и лидер СДА, наводи да у одлуци није прописано никакво ограничење мандата Софтића, који је иначе, како су пренели медији у БиХ, јутрос отпутовао за Хаг, где ће поднети захтев, најкасније до 26. фебруара.

Наводи се и да у Статуту и Правилима Међународног суда правде не постоји ниједна одредба која налаже да поступак ревизије пресуде мора бити праћен новом одлуком надлежног државног органа којом се наново именује агент те државе пред Међународним судом правде.

Изетбеговић тврди да је правно неутемељена теза председавајућег Председништва БиХ Младена Иванића да је неопходно да Председништво БиХ донесе нову одлуку о покретању поступка ревизије пресуде од 26. фебруара 2007. године и да у одсуству те одлуке Софтић нема легитимацију да у име БиХ поднесе апликацију за покретање поступка ревизије.

Наводи се такође да је Иванићево писмо МСП-у, упућено јуче посредством специјалног изасланика, у директној колизији са легалном и легитимном Одлуком Председништва БиХ од 4. октобра 2002. године.

"Та Одлука Председништва БиХ, која је и даље на снази, представља службени став Председништва БиХ. Иванићево писмо представља неуставно деловање у сврху комуницирања приватних ставова који су директно супротни службеном ставу Председништва БиХ", наводи се у саопштењу Изетбеговићевог кабинта.

Иначе, Иванић је у Сарајеву за сутра сазвао ванредну седницу Председништва БиХ на тему захтева за ревизију пресуде. Изетбеговић је, међутим, изјавио да седници неће присуствовати уколико Иванић ближе не дефинише разлоге за њено сазивање.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво