Тромп: Није добро што је одлука о захтеву за ревизију донета у последњи час

Невенка Тромп, професорка на Универзитету у Амстердаму која је 12 година провела као истраживач у Хашком трибуналу изјавила је да је позитивна ствар то што је бошњачки члан Председништва БиХ Бакир Изетбеговић одлучио да покрене захтев за ревизију пресуде Међународног суда правде по тужби БиХ против Србије, али да није добро што је та одлука донета у последњи час.

"Као прво, јавност није видела како нацрт захтева за ревизију изгледа и који су то нови докази који ће се предочити. То ствара сумњу и забринутост да је поднесак за ревизију само смоквин лист, односно да се подноси нешто, али да се не иде на то да се тај поднесак на Суду прихвати као валидан и као такав уђе у списе Суда", рекла је Тромп за сарајевски Дневни аваз.

Према њеним речима, постоје и неки процедурални технички проблеми, као и питање хоће ли нове чињенице, нађене у последњих шест месеци задовољити правни тест Суда.

"То враћа дискусију увек на исту тему - зашто се чекао последњи трен да се припреми ревизија", истакла је Тромп.

Она сматра да је преурањено било шта говорити о ефекту који би могући успех ревизије пресуде могао имати на будућност БиХ. У правном смислу, додала је она, успех је да је већ то што је Изетбеговић одлучио да искористи правну могућност за ревизију.

После тога, сматра Тромп, био би успех да Међунардни суд правде уопште прихвати поднесак који ће му наредних дана бити достављен, а затим, како је истакла, највећи успех био би да се кроз поступак ревизије промени пресуда из 2007. у односу на одговорност Србије за планирање и извршавање геноцида.

"Нема неких великих очекивања што се тиче правних одговора на масовне злочине и геноцид. Мислим да су та очекивања спласнула од оног момента када није дошло до пресуде у случају Слободана Милошевића. Тај антиклимакс наставио се пресудом МСП за геноцид из 2007, као и ослобађајућим пресудама Момичилу Перишићу, Јовици Станишићу и Франку Симатовићу", оценила је Тромп.

Она сматра да је врло важно да правни тим, који ће заступати БиХ, институционалним путем затражи заштићене документе од Хашког трибунала и Београда, који се односе на суђења Милошевићу, Перишићу, Станишићу и Симатовићу.

"Била сам запрепашћена када сам недавно имала прилику да видим колико важних доказа постоји у круговима људи који су укључени у изучавање и истраге о ратним злочинима и који су веома релевантни за ревизију. Неки од тих докумената равни су онима које је Карла дел Понте заштитила по договору са Расимом Љајићем из 2005. и чији незаштићени дупликати постоје на разним местима у БиХ", рекла је Тромп.

Према њеним речима, неки од тих документа су доспели у БиХ, јер је Тужилаштво у Хагу имало обавезу обелодањивања за све олакшавајуће или ослобађајуће доказе у случајевима као што су "Орић" или "генерал Делић".

"Много је доказа који показују присуство у борбама Ужичког корупса, 63. падобранске јединице из Ниша или 72. специјалне јединице Војске Југославије. Ти документи доказују директно присуство Војске Југославије у борбама у Подрињу и на подручју Сарајева", тврди Тромп.

Оценивши како не треба да чуде реакције поводом најаве ревизије пресуде које стижу из Републике Српске (РС), она је рекла да је "тачно да се ради о одговорности Србије, али да је овде у питању ратна лојалност РС Србији, што коначно говори да су заједно радили у време почињења тешких злочина".

"Мора се знати да геноцидни процес није донео максимални резултат за које су се они заједнички борили деведесетих година прошлог столећа, а то је требало да буде отцепљење РС. Стога је ревизија толико важна за БиХ, јер она враћа РС тамо где и треба бити", истакла је Тромп.

Врло је важно да се схвати, додала је она, да је Дејтон био највећи уступак босанским Србима и да ни по коју цену не сме послужити "као одскочна даска РС да се одшета у Србију".

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво