Додик: Изетбеговић покренуо питање ревизије с циљем рушења РС

Председник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је бошњачки члан Председништва БиХ Бакир Изетбеговић неовлашћено донео одлуку о покретању захтева за ревизију пресуде Међународног суда правде по тужби БиХ против Србије за геноцид, с циљем, као је навео, рушења Републике Српске.

Уочи сутрашњег састанка Милорада Додика и председавајућег Председништва БиХ Младена Иванића са председником и премијером Србије Томиславом Николићем и Александром Вучићем у Београду, Додик је рекао да Република Српска никада неће пристати да буде део било какве тужбе против Србије.

Оценио је да је прича о ревизији пресуде "нелегална, противуставна и противдејтонска", оценивши да је њен једини циљ рушење РС, што су, како је додао, током првог поступка у Хагу јавно потврдили бошњачки агенти, адвокати и њихов амерички затупник Френсис Бојл.

"Циљ да се направи најозбиљнија платформа да би се срушила Република Српска. Зато је важно што ћемо имати разговор сутра у Србији, јер желимо управо да кажемо да је то са правног становишта неодрживо и да се неће ни десити", рекао је Додик за Радио-телевизију Републике Српске.

Према његовим речима, у постојећој ситуацији важно је јединство свих политичких партија у РС, и сада је прави тренутак да се заувек реше сва спорна питања, попут страних судија у Уставном суду БиХ, и "једностраног деловања Тужилаштва и Суда БиХ".

Додик сматра да представници РС не треба да учествују у раду заједничких институција БиХ док сва ова питања не буду решена.

"Сматрам да је ово време да се то уради и потпуно сам уверен да ћемо, уколико пропустимо прилику, имати само штету за Републику Српску", навео је Додик.

Тврди да ће Тужилаштво БиХ због референдума о Дану Републике против њега и других званичника у Републици Српској подићи оптужницу.

Истакао је да РС никада неће угрожавати друге, те да тај ентитет не иде према сецесији већ остаје доследан слову Дејтона, али само онако како је то написано у мировном споразуму, а не онако "како то тумачи Бакир Изетбеговић".

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво