Изетбеговић: Ако Иванић не дефинише седницу, не долазим

Бошњачки члан Председништва БиХ Бакир Изетбеговић рекао је, после заседања Председништва СДА, да неће доћи на ванредну седницу Председништва БиХ коју је председавајући Младен Иванић заказао за четвртак, "ако је Иванић не дефинише на прави начин". СДА подржао одлуку о подношењу захтева за ревизију пресуде.

Колегијум Странке демократске акције (СДА) поздравио је одлуку овлашћеног агента Босне и Херцеговине пред Међународним судом правде у Хагу, да поднесе захтев за ревизију пресуде по тужби против Србије, изјавио је лидер те странке Бакир Изетбеговић.

"Очекујемо да ће МСП у Хагу тај захтев прихватити и да ће на крају бити донета пресуда која осликава реално стање онога што се десило у периоду агресије на БиХ", рекао је Изетбеговић након седнице колегијума СДА, преноси Фена.

Он је додао да верује да ће се утврдити "постојање геноцида на целој територији БиХ, као и одговорност Србије, односно тадашњег Милошевићевог режима". 

Изетбеговић је истовремено позвао све актере у БиХ и региону да то питање посматрају искључиво као правно питање, које "није усмерено против било којег народа". 

"Осим што је то обавеза према жртвама, то је и квалитетан основ за убрзање процеса помирења и будућу сарадњу у региону", сматра лидер СДА.

Говорећи о ванредној седници Председништва БиХ, чије одржавање, поводом питања ревизије пресуде најављује председавајући Младен Иванић, Изетбеговић је рекао да ће на седницу доћи ако Иванић "на прави начин дефинише ствари". 

"Седници ћу се одазвати ако Иванић спреми одлуку која мења ранију одлуку. Ако ту буду неки закључци којима се одлуке поништавају, ја ту нећу учествовати", рекао је Бакир Изетбеговић, преноси Кликс. 

Поводом најава странке Савез за промене да ће због одлуке о подношењу захтева за ревизију блокирати учешће у парламентарној већини и институцијама БиХ, и да ће уследити кривична пријава због изазивања уставне кризе, Изетбеговић је казао да је то "притисак да нам се забрани приступ суду и тражењу правде".

Према његовим речима, уставну кризу изазваће они који се према том питању односе на погрешан начин, а не они који траже правду, а "решење није у напуштању власти, нарочито након награђивања ратних злочина, неуставног референдума".

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи