Назире ли се крај политичкој кризи у БиХ

Председавајући Председништва БиХ Младен Иванић заказао је за четвртак ванредну седницу Председништва, а против Бакира Изетбеговића, Сакиба Софтића и оних који најављују подношење ревизије тужбе против Србије биће поднете кривичне пријаве. Покрене ли Софтић и званично ревизију тужбе, српски представници у Сарајеву најављују да ће власт бити у техничком мандату, а да ће Парламент БиХ остати без већине.

Шест дана пре званичног истека рока за ревизију тужбе против Србије у Сарајеву су српски представници који учествују у власти на државном нивоу заузели став да се о ревизији мора расправљати у институцијама и да се цела прича мора вратити у уставне оквире.

Младен Иванић Бакиру Изетбеговићу нуди последњи покушај да ствари врати у легалне институције. Од њега очекује да се појави на седници Председништва са једном тачком дневног реда – да ли је БиХ за то да се покрене ревизија пресуде против Србије.

"Ако Изетбеговић мисли да ће мене лично дисциплиновати, онда морам рећи да се грдно вара. Ја нећу бити ничији слуга и имаћу право и комуницираћу са Судом правде и никад се нисам китио туђим перјем", рекао је Иванић. 

Да нико не сме да злоупотребљава институције БиХ зарад својих политичких интереса Бакиру Изетбеговићу поручује Драган Чавић. Сматра да ће управо он одговарати за кризу која очигледно прети БиХ.

"Немогуће је правити партнерство са човеком чије је основно политичко деловаљање искључиво деструкција. Коме треба ревизија тужбе за ствар пресуђену пре 10 година изузев авантуристима", рекао је Драган Чавић, председник Народног демократског покрета.

Из Српске демократске странке најављују кривичне пријаве против оних који су најавили ревизију тужбе. 

"Уколико дође до покретања ревизије пред Судом у Хагу од стране Сакиба Софтића, тог момента морају сви да знају у БиХ да се власт коју креирамо налази у техничком мандату и то значи да у Парламенту БиХ нема скупштинске већине", каже Вукота Говедарица, председник Српске демократске странке. 

Српски представници који чине власт у Сарајеву сматрају да је потребно заказати и посебну седницу Скупштине Републике Српске али тек после ванредне седнице Председништва БиХ.

Жељка Цвијановић, председница Владе РС, каже да Бакир Изетбеговић свесно иде ка томе да изазове кризу и угрози стабилност јер је и сам рекао да ће ревизија да изазове највећу постдејтонску кризу у БиХ.

Сматра да нема правих механизама којима би се одговорило на такве намере осим да се каже да све има своју цену па и такво понашање. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво