Катнић: Одређени руски државни органи умешани у покушај тероризма

Црногорски специјални тужилац Миливоје Катнић саопштио је да су одређене државне структуре Русије умешане у покушај тероризма на изборни дан у Црној Гори, с циљем да спрече њен улазак у НАТО.

У интервјуу подгоричком радију Антена М Миливоје Катнић је истакао да Тужилаштво има доказе за сумње о умешаности појединих руских "државних органа на одређеном нивоу", те да је на Русији да испита о којим се структурама ради и да покрене кривични поступак за оваква недела.

"До сада смо имали доказе да стоје националистичке структуре из Русије, али су укључени и државни органи Русије на одређеном нивоу. На руским државним органима је да испитају о којим се структурама ради и да покрену кривични поступак за оваква недела", рекао је црногорски специјални тужилац.

Декларишући се као русофил, специјални тужилац је саопштио да "верује у руску државу" и да ће она испитати о којим се структурама ради.

Као организатора Катнић је означио Едуарда Широкова за којим је раписана потерница и саопштио да је то лажни идентитет тог, како је открио, "некадашњег заменика руског војног аташеа у Пољској који је из те земље протеран због шпијунаже 2014. године".

"Он је припадник војних руских структура и ми ћемо га тужити", додао је Катнић.

Прецизирао је да је сведок сарадник црногорског тужилаштва Александар Синђелић био "јасан" да је боравио у Москви и да га је Широков "подвргао контролама да утврди да ли је сигуран за извршење овога задатка".

"Он му је дао све задатке. Имамо о томе све доказе за суд", истакао је специјални тужилац.

Према његовим речима, српска БИА има ДНК двојице Руса означених за организаторе, Широкова и Владимир Николајевича Попова, доказе да су посећивали амбасаду Русије у Београду, као и о плану ликвидације бившег црногорског премијера Мила Ђукановића.

Он је, међутим, рекао да се ти докази не могу користити на суду.

Српска страна прибавила много доказа 

Похвалио је сарадњу са безбедносним службама Србије и Тужилаштвом за организовани криминал који су, како је рекао, прибавили много доказа у овом случају.

Коментаришући неизручење једног од осумњичених Немање Ристића Црној Гори из Србије, Катнић је рекао да је реч о "правном питању", а не несарадњи државних органа две државе.

Специјални тужилац верује да ће се Ристићу судити у Србији.

Специјално државно тужилаштво имаће оптужницу за покушај тероризма на изборни дан у Црној Гори до 15. априла ове године, када истиче законски рок за коначну одлуку Тужилаштва.

Специјални тужилац је рекао да су у овом случају помогле безбедносне службе "пријатељских земаља у Европи", а посебно САД и Велике Британије.

Катнић је рекао да ће "специјални државни тужилац поднети оптужницу, наћи доказе и у поступку пред јавношћу доказати оптужницу".

Тужилаштво сумњичи 25 особа за покушај тероризма и организовање криминалне групе на изборни дан, од којих су двојица Руса, наводни припадници војне обавештајне службе, означени као организатори.

Међу ухапшенима је већина држављана Србије, а за умешаност у план су осумњичена и двојица челника опозиционог Демократског фронта.

Катнић је додао да не може прецизирати да ли ће још особа бити обухваћено овом оптужницом.

Саопштио је да Тужилаштво има доказе за оружје које је уништено "негде између Србије и Албаније".

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се