Размена оптужби због захтева за ревизију пресуде против Србије

Председавајући Председништва БиХ Младен Иванић затражиће од земаља које су гарант Дејтонског споразума да се изјасне о одлуци бошњачких представника да поднесу захтев за ревизију пресуде против Србије. Најављује катастрофалне последице такве одлуке по БиХ и дипломатску офанзиву због самосталног деловања Бакира Изетбеговића и његове странке. Истовремено, Изетбеговић Иванићу поручује да није овлашћен да комуницира са судом у Хагу а министру иностраних послова БиХ Игору Црнатку да злоупотребљава положај јер је од амбасадорке у Хагу тражио да проследи писмо у суд.

Оно што се током дана политички дешавало у Бањалуци и Сарајеву далеко је од недељног мирног дана.

Младен Иванић, Игор Црнадак и Бакир Изетбеговић оптуживали су једни друге ко поштује процедуре, које и ко делује без сагласности Председништва БиХ.

Изетбеговић који је покренуо ревизију тужбе или Иванић и Црнадак који желе да обавесте суд у Хагу о једностраној одлуци. А како је то данас изгледало у Бањалуци и Сарајеву?

Дан је почео Младеном Иванићем који је рекао да је ревизија тужбе доказ паралелелног деловања и прављења посебних структура. Иза ревизије, каже, не стоји БиХ већ један човек. Коментарисао је и заустављено писмо у амбасади БиХ у Хагу.

"Он је већ успео да нађе начин да то писмо дође до суда и ја ово доживљавам као типичан пример онога о чему се ових дана говорило – паралелизма у БиХ", каже председавајући Председништва БиХ Младен Иванић.

Сат касније Иванић је био на састанку са министром иностраних послова БиХ Игором Црнатком. Иако им је обојици радно место у Сарајеву данас су ипак били у бањалучком кабинету Младена Иванића.

Министар је пред новинарима објаснио како је Бакир Изетбеговић зауставио писмо.

"То ми је саопштио Изетбеговић, да то амбасада није урадила, да неће урадити и да он сматра да она то не треба да уради. Ово је директан удар на институције БиХ", истакао је министар спољних послова БиХ Игор Црнадак.

А пред сам почетак конференције за новинаре Игора Црнатка у Бањалуци медијима је из Сарајева прослеђено саопштење Бакира Изетбеговића. Црнатка упозорава да нема право да шаље писма суду у Хагу.

"Према уставу БиХ, министар иностраних послова БиХ нема право да обавља усмену или писану комуникацију са Међународним судом правде у Хагу уколико га за ту комуникацију није својом одлуком овластило Председништво БиХ", објаснио је Изетбеговић.

Црнадак истиче да је ово приватизација институција и да се "види да Изетбеговић сматра да институције припадају Бошњацима".

"Ово је став према мени јер припадам српском народу и долазим из Републике Српске", додао је Црнадак.

У међувремену и на адресу Младена Иванића стигло је писмо их кабинета Бакира Изетбеговића. И њега упозорава да без сагласности Председништва не може да се обраћа суду у Хагу.

У Бањалуци се касно после подне завршио састанак председника Републике Српске Милорада Додика са коалиционим партнерима. Истакнуто је да је важно да постоји јединствен одговор Републике Српске Бакиру Изетбеговићу.

Додик је за уторак најавио посебну седницу Народне скупштине, а очекује разговоре са представницима српских политичких партија. Нада се и састанку у Београду са властима Србије.

"Уколико прође ова прича о ревизији то значи да без нас има одлуке. Мора се понашати управо онако како се понаша, што смо ми сугерисали и раније. Дакле, не ради се о бојкоту, не ради се о томе да неко жели да каже да не постоје органи БиХ. Ми желимо да кажемо да без нас и РС, како је то предвиђено Дејтоном, нема одлучивања на нивоу БиХ", рекао је председник Републике Српске Милорад Додик.

Ако неко жели да доноси одлуку у име РС и Срба онда, додаје, мора да се суочи са нашим понашањем.

"Наш приступ ће бити да наши посланици буду тамо, али неће гласати ни за усвајање дневног реда нити ће гласати за било какву одлуку у органима где се налазе", истакао је Додик.

У понедељак се очекује састанак Младена Иванића са српским представницима који учествују у власти на државном нивоу. Одредиће се о томе како ће након ревизије тужбе сада радити у Сарајеву. Према ономе што смо чули, неће напуштати институције БиХ.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво