Антисрпски скуп у центру Загреба

На Тргу бана Јелачића у Загребу одржан је антисрпски скуп на којем је затражен прогон Милорада Пуповца и Војислава Станимировића. Уз националистичке песме критиковани су Срби, њихови представници као и постављање ћириличних табли у Вуковару. Пале су оптужбе и на рачун “аболираних четника који су претворени у привилегирану националну мањину”.

Најновијим нападима на српску заједницу придружили се задарски и вуковарски ветерани, пише Портал новости.

Скуп који су у центру престонице Хрватске организовале организације "Жене у Домовинском рату" и "Координација удружења проистеклих из Домовинског рата", протекао је уз нападе на рачун Срба, њихових представника и антифашиста.

Како преноси Портал Новости, организатори су у обраћању описивали деловање "антифашистичке ЈНА и брадатих четника" 1991. године, закључивши да је те године Хрватска "видела више храбрости него вековима уназад".

Истакнуто је да за злочине над Хрватима "нико није ни условно осуђен", а да се "уместо у затвор ишло у државна тела".

"Аболирани четници су претворени у националну мањину која ужива сва права и привилегије, док су ветерани дискриминисани. Обновљене су им куће, извршен повраћај станарских права, регулисане пензије и признат радни стаж из Крајине, имају предност при запошљавању у јавним установама", набројане су махом неинстините тврдње, преноси Портал Новости.

На скупу су прозвани преседник СДСС-а Војислав Станимировић и председник Српског народног већа Милорад Пуповац, које су, између осталог, оптужили за "србовање по Србу и југословенске оргије по Јасеновцу".

Осудили су и постављање ћириличних табли у Вуковару и стали у одбрану оних који су их уништавали.

Окупљени су певали националистичке песме, међу којима и оне Марка Перковића Томпсона. Затим су извели перформанс на којем су се, свезаних руку и са лепљивом траком преко уста, окупили у круг држећи хрватске заставе, од којих је једна имала грб са почетним белим пољем.

Међутим, Портал Новости наводи да се упркос националистичком ентузијазму на протесту окупило једва стотинак и то углавном старијих људи.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво