Шаровић: Царинска унија визија за будућност овог дела Европе

Заменик председавајућег Савета министара и министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић поздравио је иницијативу премијера Србије Александра Вучића да се на простору западног Балкана формира царинска унија. Председник Асоцијације менаџера Југоисточне Европе Будимир Раичковић каже да је за привреднике веома важно да наступају на заједничком тржишту.

"То је визија за будућност овог дела Европе", истакао је Шаровић за Танјуг.

Према његовим речима, предуслов за развијање тако велике идеје је, пре свега, стабилност региона, предвидивост на дуге стазе и "ресетовање наше заоставштине из скоре прошлости".

Како год да се дефинише та иницијатива, каже Шаровић, он је свакако њен поборник, једино је питање, каже, када ће се створити прилика за кредибилне и озбиљне разговоре на ту тему.

Председник Асоцијације менаџера Југоисточне Европе Будимир Раичковић такође истиче да поздравља ову иницијативу, као све иницијативе које су усмерене ка економској реинтеграцији Западног Балкана и ка уклањању пословних и других баријера.

"За привреднике је веома важно да наступамо на заједничком тржишту и да будемо тако атрактивнију и за стране инвеститоре", рекао је Раичковић.

Он је додао да је битно за читав регион да га економија спаја и да се кроз економске иницијативе може ићи ка бржој реинтеграцији Западног Балкана, а онда сви заједно ка Европској унији.

Државе у окружењу, како каже, имају заједнички интерес да се створи царинска унија јер привредници послују на малим тржиштима.

"Када би направили заједничко тржиште, укинули царинске и друге баријере сигурно је да би били интересантни домаћим и страним инвеститорима", поручио је Раичковић.

Наглашава да је битно да се са декларативног, иницијативног, пређе на суштински део, да државе региона седну и кажу: "ово су наши заједнички интереси".

"Да искрено наступимо у заједничком интересу да имамо једно заједничко тржиште и неку врсту економске реинтеграције Западног Балкана", закључио је Раичковић.

Премијер Србије обелоданио је да је припремио план за успостављање царинске уније на простору Западног Балкана, са циљем да се "приближе наше територије", да постанемо веће и атрактивније тржиште за инвеститоре, да се олакšа проток робе и повећа извоз земаља региона.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи