Словенија, полиција ће моћи да користи електричне парализаторе

Припадници специјалних полицијских јединица у Словенији убудуће ће у посебним околностима за онеспособљавање опасних особа током интервенције уместо ватреног оружја смети да користе електричне парализаторе.

То је омогућено новим законом о полицијским овлашћењима која је у петак усвојио парламент.

Министарка унутрашњих послова Словеније Весна Гјеркес Жнидар каже да је циљ допуштања коришћења те опреме да се полицији омогући да без употребе ватреног оружја и са сигурне удаљености "неутралишу опасне особе" у ситуацијама кад у рукама имају хладно оружје, попут ножа или опасне предмете, као што је рецимо секира.

Истим законом, полицији су дата овлашћења да сакупља и сортира податке о свим путницима који лете авионом, што се тумачи као напор полиције у борби против терористичких претњи.

Допуштено јој је да у исту сврху и ради контроле граничног саобраћаја користи оптичке читаче ради идентификације регистарских таблица аутомобила у саобраћају.

Истим законом, полиција добија овлашћења и да реагује ефикасније у случају насилних навијачких група и појединаца, пренела је Хина.

Појединцима се за инциденте на стадионима може изрећи двогодишња забрана присуствовања спортским дешавањима.

Полиција ће моћи и да прекине путовање групе навијача на спортска дешавања ако код њих нађе забрањена средства или утврди да намеравају да крше јавни ред и мир.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи