У Загребу нападнут директор "Егзита"

Директор "Егзита" Душан Ковачевић и неколико његових колега из Новог Сада нападнути су синоћ, након конференције за новинаре током које је најављен "Sea Star Festival", Егзитов фестивал који ће се одржати у Умагу.

Након конференције за новинаре, неколико насилника је на улици приметило аутомобил српских регистарских ознака, након чега је уследио напад.

У изјави за Индекс, Душан Ковачевић наводи да је у Загребу био са породицом.

"Пошто смо имали неких обавеза у Умагу, повео сам целу породицу да спојимо посао и задовољство за викенд. Ја сам био са супругом и две мале бебе, једном од четири и другом од 22 месеца, и док смо се паковали пришла нам је група од нека три-четири старија човека од 40-ак година, у видно алкохолисаном стању и тада су почели да нам псују 'мајку четничку' и говорили – 'како нас није срамота да долазимо у Загреб'", објашњава директор фестивала "Егзит".

Наводи да су им пришли на неких пола метра и тражили реакцију и физички сукоб.

"Држао сам бебу у рукама у том тренутку. Супруга и ја смо се само погледали, ћутали смо и чекали да се издивљају. Шта ћемо, ту су нам била мала деца. Сачекали смо да се издивљају, то је трајало неко време и онда су отишли уз поруку да ће, ако се вратимо, средити и нас и децу", објашњава Ковачевић.

"Да сам им упутио један поглед, последице би биле далеко теже"

Наводи да нису поднели пријаву због деце, јер је било касно она су морала на спавање.

"Нисмо то радили одмах, јер знамо да би трајало сатима. Размислићемо да и то евентуално урадимо. Али кажем, дословно се осећало да би последице биле много теже да сам им упутио иједан поглед или да сам им нешто рекао", рекао је Ковачевић за Индекс.

Истиче да има много пријатеља у Загребу – Хрвата, Срба и Бошњака – и додаје да тај инцидент нема везе са нормалним људима у Хрватској.

"Напали и мајку са дететом"

Уз тај инцидент, дошло је до још једног. Како наводи Ковачевић, у другом делу града је нападнута његова колегиница, која је такође у време инцидента била са малим дететом.

"Сви смо путовали са породицама, сви скупа смо били у Истри. Колегиница је чекала мужа са дететом у аутомобилу и њој су пришли неки младићи стари око двадесет година и почели су да пљују по њеном аутомобилу. Када их је питала шта то раде, рекли су јој да јој је боље да ћути како не би лоше прошла", наводи директор фестивала.

Истиче да има много пријатеља у Загребу и да ће и даље долазити у Хрватску, али додаје да ће након тог инцидента два пута размислити хоће ли са собом водити и децу.

"Врло је непријатно када су деца уплетена у такву ситуацију", наводи Ковачевић.

Добри људи са свих страна морају се ујединити

Додао је и како су прошле године покренули иницијативу која се звала 'Тиха балканска већина' где су уметници и јавне особе из региона поводом све већих тензија у региону упутили отворено писмо.

У писму су рекли како је пре 25 година већина људи хтела нормалан живот и није хтела да ратује, али их је гласна мањина надјачала и тако је дошло до свега што се издешавало, али како то више не може проћи.

Добри људи са свих страна морају се ујединити и спречити те мрачне типове да нас опет заваде и да нас опет увуку у неки циклус ратова, стајало је у писму.

"Мислим да је јако важно да се при сваком таквом инциденту диже глас и да се нормални људи окупљају и комуницирају. То је уосталом оно што и ми радимо са "Егзитом" од његовог оснивања и што је јако важно, да нормални људи нормално комуницирају", закључио је Ковачевић.

Фестивал "Егзит" настао је као антиратни пројекат у борби за слободу младих против режима Слободана Милошевића.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво