Дан Преда: Нисам упознао Додика и не планирам

Известилац Европског парламента Кристијан Дан Преда изјавио је да никада није упознао председника РС Милорада Додика и да ни не планира то да учини.

"Ја нисам никад упознао, на пример, Додика и не планирам то учинити. У сваком случају, ми имамо успостављен систем санкција намењен особама које представљају претњу спровођењу Дејтонског споразума", рекао је Дан Преда и тако одговорио на питање "да ли би ЕУ требало да изолује политичаре којих у БиХ има, а који опструишу напредак државе".

Додао је да упознат о расправи која је у току такође између дипломата држава чланица о томе како се односити према политичарима који опструишу европски пут земље.

Те мере ограничавања се, каже, могу увести против било кога ко угрози територијални интегритет и суверенитет БиХ. И оне се могу користити по потреби.

Еврпски парламент усвојио је јуче у Стразбуру Резолуцију о БиХ, а Дан Преда каже да Брисел никада неће наметати решења о унутрашњој организацији БиХ.

Објашњава и да Резолуција не инсистира на појму федерализације, већ федерализма, што је, како каже, различито.

Указује, како каже, на чињеницу да у том документа нема говора о било каквом трећем ентитету.

Спомиње се, међутим, каже Дан Преда "федерализам, децентрализација и легитимна заступљеност".

"Ови принципи су већ споменути у нашем тексту од прошле године и до власти је у вашој земљи да виде да ли да се воде њима или не", указао је Дан Преда у интервју за сарајевски портал Кликс.

Дан Преда није желео да спекулише о томе колико је могуће стварање трећег ентитета у БиХ.

"Али, оно што могу рећи је да прича о овоме не сме превладати или блокирати провођење социоекономских реформи. Све политичке снаге у БиХ су се обавезале писаном изјавом о опредељењу на интеграције у ЕУ, а чини се да је то некако ишчезло из јавног дискурса. Због тога се не смеју дозволити да нове поделе угрозе њихов ЕУ пут", навео је Дан Преда.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво