Озваничена Јадранска трилатерала Хрватске, Албаније и Црне Горе

Министри спољних послова Хрватске, Албаније и Црне Горе данас су у Сплиту потписали заједничку декларацију о сарадњи у оквиру Јадранске трилатерале, којом се подстиче јачање безбедносне и економске сарадње између те три земље.

"Јадранску трилатералу договорили смо на неформалном састанку у децембру прошле године у Бриселу, а данас смо је у Сплиту и формално инаугурисали, а она је усмерна ка јачању сигурности на Јадрану и југоистоку Европе, те јачању наших односа као три земље које деле исте вредности," рекао је хрватски министар спољних и европских послова Давор Иво Штир.

Штир је истакао да се Јадранском трилатералом подржавају Албанија и Црна Гора на евроатлантском путу и поручио да ће им Хрватска у томе помоћи.

На питање да ли новоуспостављена Јадранска трилатерала може да подстакне брже евроатланске интеграције БиХ иако се, како наводи Хина, Република Српска опире чланству у НАТО-у, као и Србија, Штир је рекао да земље из новоуспостављене Јадранске трилатерале учествују и у Америчко-јадранској повељи.

"Србија је посматрач у Америчко-јадранској иницијативи и јасно је назначила да није опредељена за чланство у НАТО-у. Међутим, сматрамо да је добро за стабилност југоистока Европе да се подстиче приближавање и сарадња између Србије и НАТО-а, која не мора бити усмерена ка чланству, али може према прагматичном облику сарадње," рекао је Штир.

Поручио је да Хрватска подржава евроатлански пут БиХ и изразио уверење да и Албанија и Црна Гора подстићу пут БиХ према европским и
евроатланским интеграцијама.

Геостратешки гледано, нагласио је, Јадранска трилатерала важна је за јачање сигурности, а не конфронтације на Јадрану.

У Сплиту је данас одлучено да се Јадранска трилатерала настави развијати и на нивоу шефова влада и држава трију земаља, истиче хрватска агенција.

Штир је најавио да ће бити организовани и самити Јадранске трилатерале наводећи да ће се на нивоу министара спољних послова та трилатерала састајати два пута годишње, а следећи састанак ће бити у Албанији.

"Закључили смо да ћемо написати заједничко писмо које ћемо упутити министрима (спољних послова) земаља чланица НАТО-а које још нису завршиле процес ратификације приступног протокола Црне Горе и даћемо нашим амбасадорима у тим земљама инструкције да наше писмо уруче тим земљама," рекао је Штир.

Министри спољних послова Хрватске, Албаније и Црне Горе данас су се договорили "о заједничком приступу на маргини следећег министарског састанка НАТО-а и тражиће у том смислу заједнички приступ према новом државном секретару САД", рекао је Штир.

Хина истиче да је данас потписаном декларацијом предвиђено јачање сарадње три земље у заштити околине на Јадрану, у развоју туризма, привреде и саобраћајне инфраструктуре, као и да се подржава изградња Јадранско-јонског ауто-пута.

Додао је да је договорено да у енергетици три земље заједнички наступају према Европској комисији и да ће тражити да се Јадранско-јонски гасовод поновно укључи на листу пројеката од заједничког интереса.

Министар спољних послова Црне Горе Срђан Дармановић подсетио је да је његова земља у завршној фази приступања НАТО-у, истакавши да јој је у том погледу важна подршка Хрватске и Албаније.

Његов колега из Албаније Дитмир Бушати рекао је да његова земља, која је чланица НАТО, цени помоћ коју Хрватска својим искуством пружа за чланство у ЕУ.

"Наше три земље имају потребу да сарађују и ускладе своје напоре у процесу евроатланских интеграција," поручио је Бушати.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво