Љубиша Беара преминуо у немачком затвору

Некадашњи начелник безбедности Главног штаба Војске Републике Српске, хашки осуђеник Љубиша Беара (78), преминуо је у затвору у Берлину.

Беара је умро јуче у затвору у Немачкој, где је издржавао доживотну казну затвора по пресуди за геноцид у Сребреници.

Њему је 2015. године потврђена казна доживотног затвора за геноцид над око 8.000 Муслимана у Сребреници јула 1995, након што је Војска РС ушла у ову енклаву која је тада била под заштитом УН, пренели су медији у БиХ.

Беара је шести Србин који је живот окончао у притворској јединици у Хагу или на издржавању затворских казни.

Некадашњи председник СРЈ Слободан Милошевић је преминуо у притворској јединици Хашког трибунала 11. марта 2006. године, званично од срчаног удара, а пресуду није дочекао.

Доктор Милан Ковачевић, који је био оптужен за геноцид над Муслиманима у Приједору, умро је 1998. године од пуцања стомачне аорте. Такође није дочекао пресуду.

Бивши лидер Срба у Хрватској Милан Бабић извршио је самоубиство у притворској јединици Хашког трибнала 5. марта 2006. године. Претходно је у јануару 2004. године склопио споразум о признању кривице за злочине над несрпским становништвом САО Крајине на 13 година затвора.

Обешен у хашкој ћелији 29. јуна 1998. године нађен је и бивши председник општине Вуковар Славко Докмановић, који је био оптужен за злочине над цивилима у Овчари. Он такође није дочекао пресуду.

Бивши командант Војске Републике Српске Крајине, генерал-мајор Миле Мркшић, преминуо је 16. августа у затвору у Португалији, где је служио казну за ратне злочине почињене у Вуковару. Пресудом Хашког трибунала био је осуђен на 20 година затвора, а званично је умро од карцинома.

Генерал Војске Републике Српске Здравко Толимир преминуо је 9. фебруара 2016. године у притвору Хашког трибунала, који га је крајем 2012. осудио на доживотни затвор због злочина у Сребреници у лето 1995.

Међу хашким оптуженицима који су преминули на привременој слободи пре доношења пресуде јесте и некадашњи председник Републике Српске Крајине Горан Хаџић.

Хаџић је преминуо 12. јула прошле године у Клиничком центру Војводине у 58. години живота од тешке болести.

Након пуштања на привремену слободу, на Војномедицинској академији у Београду од карцинома преминули су оптуженици – 1996. генерал Ђорђе Ђукић, а 2002. начелник Генералштаба ВРС Момир Тарлаћ.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво