Доскоцил: Балканска рута и даље активна

Балканска рута није у потпуности затворена и преко ње и даље у западну Европу, уз помоћ кријумчара, пристижу мигранти, истакнуто је у Бечу након конференције министара одбране и унутрашњих послова земаља Централно европске одбрамбене иницијативе, на којем су учествовали И представници Србије.

Министар унутрашњих послова Аустрије Волфганг Соботка нагласио је да ће његова земља учинити све и дати допринос другим земљама у региону западног Балкана како не би било даљег пролаза миграната, односно делатности кријумчара.

"Желимо да превентивно делујемо и тако штитимо наше становништво већ на западном Балкану од нових изазова миграције", поручио је Соботка и додао да је Аустрија спремна да упути своје полицајце у земље региона да помогну у заштити државних међа.

Истакао је да је договорена израда плана мера и стања у региону у вези са миграцијом.

"Иако се број миграната јасно смањио неопходно је даље балканску руту држати на оку и благовремено реаговати", нагласио је Соботка.

Он је рекао да је са одговорнима из области унутрашње безбедности договорио да се, уз помоћ војске, изради акциони план који би у случају потребе аутоматски био примењен.

Тај план треба да садржи механизме координације како би међусобно усаглашавање и помоћ уследиле брзо.

Главни елемент плана треба да буде свеобухватна оцена актуелне ситуације у југоисточној Европи, као и анализа потреба и недостатака.

"Овим планом посебно подржавамо погођене земље, пре свега Грчку, али и Македонију или Бугарску. У борби против кријумчара је акциони план важан сигнал да неће моћи да прођу. Тиме држимо читав регион под контролом, а и наше границе", сматра Соботка.

Министар одбране Аустрије Ханс Петер Доскоцил пренео је да је договорено да се наложи експертима из области унутрашњих послова и одбране свих држава да израде, до краја априла, конкретни акциони план.

"Акциони план је веома важан јер ће показати који су законски оквири у којој држави, које могу затражити помоћ и са којим ресурсима можемо подржати једне друге. Желимо да у мају будемо у могућности да, ако је потребно, у тој регионалној заједници помогнемо у заштити граница", објаснио је он.

Према његовим речима, веома је битно спознати да не треба само говорити о спољним границама ЕУ, већ и о унутрашњим.

У фокус активности веома је битно, каже Доскоцил, ставити враћање миграната, додајући да треба размотрити моделе најбоље праксе.

С тим у вези је, како је пренето, договорено да словачки министар унутрашњих послова преузме улогу координатора у тој области.

Доскоцил је подвукао да је европско решење увек најбоље, али да се не може даље чекати, већ да се мере предвиђене акционим планом морају применити.

О тим мерама, али и иницијативама које произилазе из ове сарадње, како је рекао, биће информисани надлежни на европском нивоу.

Он је истакао да је, иако нема више слика масовних таласа миграната, балканска рута и даље активна.

Само у првом месецу ове године, према његовим речима, у Аустрији је поднето 1.000 до 1.500 захтева за азил од стране лица која су дошла том рутом.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво