Изетбеговић о ревизији тужбе против Србије: Морам то да урадим

Бошњачки члан Председништва БиХ и лидер Странке демократске акције (СДА) најавио је да ће Босна и Херцеговина Међународном суду правде у Хагу предати захтев за ревизију тужбе против Србије за агресију и геноцид, ако у наредних десетак дана буде процењено да постоје додатне чињенице које би могле бити основ за обнављање тужбе.

"Ревизије ће бити. У наредних десет дана сазваћу све стручњаке, академску заједницу, политички активне људе који су ме већ контактирали како би разговарали о елементима за ревизију тужбе", рекао је Изетбеговић новинарима после седнице Председништва СДА.

Према његовим речима, Међународни суд правде у Хагу је тај који треба да одлучи да ли ће бити ревизије тужбе или не.

Он је рекао да обнављање тужбе против Србије "није уперено против српског народа нити данашње Србије", али је оценио да ће покретање ревизије тужбе изазвати највећу постдејтонску кризу у БиХ и истакао да и поред тога он то мора да учини.

"Од мене се очекује да активно зауставим агента у његовом покушају, али ко сам ја да то урадим. Ово није нешто што је упућено против српског народа у БиХ и Србије, то је ствар нашег односа према ужасима које је овде починио Милошевићев режим", навео је Изетбеговић.

Упитан да ли ће председник Србије Томислав Николић у фебруару посетити БиХ, како је било најављено, бошњачки члан Председништва БиХ је одговорио да је Николић позван и да је на њему да одлучи.

Крајем фебруара истиче рок да БиХ поднесе захтев за ревизију пресуде Међународног суда правде. Том пресудом Србија је ослобођена оптужби за агресију и геноцид у БиХ.

Српски члан Председништва БиХ и председавајући тог тела Младен Иванић изјавио је раније да је у јулу прошле године обавестио Међународни суд правде у Хагу да агент БиХ пред тим судом Сакиб Софтић више нема легалитет, јер му је истекао мандат, а нема одобрење свих чланова Председништва БиХ да покрене поступак за ревизију тужбе.

Софтић је недавно изјавио да он сам не може одлучити да ли ће покренути ревизију тужбе.

"Сматрам да ни једна особа не сме да има ексклузивно право да одлучује о том важном питању. Разумно би било да коначну одлуку о покретању или непокретању поступка донесе једна група сачињена од истакнутих представника бошњачког и других народа, из политичког и јавног живота", рекао је Софтић.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара