Македонија, Груевски најављује проблеме

Владајући ВМРО-ДПМНЕ искључен је из преговора о новој македонској влади. После сусрета представника СДСМ-а и Демокократске уније за интеграције, чека се одлука Алија Ахметија о понуди социјал-демократа. "Свако ко формира коалицију без најснажније партије, може да очекује проблеме", упозорио Никола Груевски.

ВМРО-ДПМНЕ Николе Груевског наставља да инсистира на расписивању нових парламентарних избора, док преговори ривалског СДСМ-а и најснажније албанске партије, Демократске уније за интеграције, улазе у завршну фазу.

После преговора ове две странке, остаје да лидер ДУИ Али Ахмети донесе коначну одлуку, после које ће бити јасно да ли ће Македонија добити нову владу, или ће у тој држави бити расписани нови парламентарни избори.

Без обзира на исход преговора, јасно је да се у могућој новој коалицији неће наћи представници ВМРО-ДПМНЕ, која је најавила "проблеме" уколико нову владу не буде формирала "партија која је добила највећу подршку на изборима".

"Морају да знају да се суочавају са проблемима у будућности, својственим за ситуације када се игнорише воља већине грађана", навео је Груевски после сусрета са представницима ОЕБС-а у Македонији.

ВМРО-ДПМНЕ наводи и да је у последњих десетак година у Македонији поштован принцип да коалицију формирају најснажнија македонска и најјача албанска партија, али да је тај принцип, после децембарских избора, "заборављен".

Извори унутар Демократске партије за интеграције наводе да очекују да ће ахмети пристати на коалицију са социјал-демократама, али и да унутар странке постоји снажно крило, које се још залаже за савез са партијом Николе Груевског.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се