Ерјавец: Нема већих миграција "јадранском рутом"

Министар спољних послова Словеније Карл Ерјавец покушао је да разјасни изјаву словеначког премијера Мире Церара, дату јуче на маргинама самита ЕУ у Валети, о наводном отварању јадранске руте којом би мигранти могли да дођу до Истре, за коју Ерјавец каже да "није никаква масовна рута".

Хина наводи да је изјава Церара "зачудила и хрватског премијера Андреја Пленковића".

Осврћући се на ту изјаву, Ерјавец је рекао је да је на истарском делу границе са Хрватском било врло мало илегалних прелаза, али да словеначка полиција примећује како они који се баве организованим кријумчарењем људи размишљају и о тој траси.

"Не ради се о некаквој масовној миграцијској рути, али наша полиција бележи организовани криминал који се бави кријумчарењем људи, па тражи пут преко Истре", рекао је Ерјавец за словеначку телевизију, додавши да се нада да то неће попримити масовније размере.

На питање како то да ту појаву не бележи хрватска полиција, Ерјавец је рекао да га то чуди.

"Ако кажу да о томе немају сазнања, то ме чуди и тешко то могу да коментаришем. Можда се ради о томе да та питања Хрватска не жели да проблематизује", рекао је Ерјавец.

Церар је приликом доласка на јучерашњи самит изразио забринутост због потеза Аустрије којој је Европска комисија одобрила меру новог тромесечног појачаног надзора границе са Словенијом због могуће нове мигрантске кризе.

Упозорио је на опасност да се у Словенији у случају новог таласа створи "хот спот" за мигранте. Словеначки премијер је упозорио да и даље треба пазити да остане затворена "балканска рута".

Церар је тада споменуо и интерес Словеније да илегални прелази избеглица Средоземљем буду заустављени јер, по његовој тврдњи, иначе може да се отвори "јадранска рута" којом би мигранти долазили у Словенију преко Истре и додао да је протеклих месеци било таквих покушаја.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи