Усијана атмосфера у Букурешту, хиљаде људи на улицама

Масовни протести настављени су у Букурешту и двадесетак градова у Румунији где се, други дан заредом, окупило хиљаде грађана који траже оставку владе због доношења уредбе којом се декриминализују неки случајеви корупције.

За сада није било инцидената, а на трговима је далеко мање грађана. У Букурешту протестује око 35.000 људи, у поређењу са 130.000 колико их је јуче било испред владе Румуније, каже за РТС новинар Телевизије Румунија Рајко Корња. Истиче да је интересантно што ни после 10 дана демонстрације још нису изнедриле ниједног лидера.

"Mислим да је ово најгора влада коју је Румунија икада имала. Закони су прављени само за њих, како би побегли од затвора", сматра један грађанин Румуније.

Румунски премијер Сорин Гриндеану је раније данас рекао да влада неће повући спорну уредбу, док је председник Клаус Јоханис најавио да ће уредбу изнети пред Уставни суд.

Овај суд је последња институција која би могла да заустави закон владајућих социјалдемократа, чији је лидер Ливију Драгнеа међу осуђенима за корупцију.

Министар правде Флорин Јордаке, који је донео спорну уредбу о корупцији, привремено је предао дужност свом заменику до 7. фебруара, пренео је Ројтерс позивајући се на румунску новинску агенцију.

САД, Немачка, Канада, Финска, Холандија и Француска су у саопштењу навеле да је румунска влада подрила "напредак у области владавине права и борбе против корупције у последњих 10 година".

Потпредседник Европске комисије Франс Тимерманс позвао је румунску владу да "хитно преиспита" уредбу упозоривши да би евентуално њено усвајање могло да утиче на средства ЕУ која Румунија добија, преноси АП.

Уредба владе, донета пре два дана, која подразумева и нацрт закона за помиловање осуђених особа, критикована је као највеће одступање од антикорупцијских реформи, од 2007. године, када је Румунија постала чланица ЕУ.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 29. мај 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије