Преминуо Предраг Матвејевић

Након дуге и тешке болести преминуо је истакнути интелектуалац ​​хрватског, италијанског и босанскохерцеговачког порекла Предраг Матвејевић.

Један од најважнијих и најпревођенијих писаца и публициста Балкана, али и Европе, преминуо је у четвртак око 14 сати у Загребу, у 85. години.

Предраг Матвејевић је рођен у Мостару 1932. године. Ту је завршио основну и средњу школу, а на Филозофском факултету у Сарајеву студирао романистику. Факултет је завршио у Загребу. 

Његове колеге кажу да је француски језик знао боље него многи професори. На париском универзитету "Сорбона" докторирао је компаративну књижевност и естетику 1967, а 1994. стекао право редовног професора. 

Био је хуманиста, космополита, полиглота и активиста, учествовао на протестима до позних година, залажући се увек за људска права, мир и разум.

Његов "Медитерански бревијар" преведен је на многе светске језике, од Токија до Лос Анђелеса, преноси хрватски Вечерњи лист.

Шездесетак угледних италијанских уметника потписало је пре годину дана иницијативу да се Предрагу Матвејевићу додели Нобелова награда за књижевност управо због "Медитеранског бревијара". Међу зачетницима те идеје био је и познати италијански књижевник Умберто Еко.

Матвејевић је докторирао на Сорбони, на Филозофском факултету у Загребу предавао је француску књижевност од 1959. до 1991. године. На Трећем париском универзитету (Сорбони), предавао је словенску књижевност од 1991. до 1994, а од 1994. до 2007. српски и хрватски језик и српску и хрватску књижевност на Римском универзитету "Сапијенца".

Матвејевић је примио почасне докторате у Француској, БиХ, Италији.

Почасни је доживотни потпредседник Међународног ПЕН клуба у Лондону и један од најпревођенијих хрватских аутора у свету.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се