Приведено 60 демонстраната у Румунији, министар поднео оставку

Најмање петоро повређених, а 60 приведених – резултат је сукоба демонстраната и припадника безбедносних снага током протеста у Букурешту и другим румунским градовима. Протести због владине уредбе о декриминализацији бројних прекршаја, најмасовнији су од пада комунизма 1989. године.

Протести су одржани синоћ јер је влада хитно издала спорни декрет којим се смањују казне за корупцију, што би многе политичаре могло да поштеди кривичног гоњења.

Румунска агенција Ађерпрес је јавила да је 60 особа приведено на саслушање после сукоба на тргу у Букурешту.

Најмање пет особа је повређено, а АФП наводи да међу њима има и полицајаца и демонстраната.

Процењује се да је на улице широм Румуније изашло између 200.000 и 300.000 људи, који су узвикивали: "Лопови! Оставке!".

У Букурешту су избили сукоби када је једна група демонстраната почела да засипа флашама, петардама и каменицама припаднике безбедносних снага, који су одговорили сузавцем.

Румунска жандармерија је замолила за смиреност и затражила од демонстраната који мирно протестују да се дистанцирају од група које гађају полицију.

Према проценама полиције, у Букурешту се окупило више од 100.000 демонстраната. Тражили су оставку социјадемократске владе, која је на власти мање од месец дана, преноси АФП.

Протести су одржани и у Клужу, Сибијуу, Темишвару и Јашију, јавили су румунски медији, а демонстранти су се разишли без инцидената.

Протести су избили одмах након објављивања ванредно донетог декрета, који би многим политичарима могао да омогући избегавање кривичног гоњења.

Министар правде Флорин Јордаке правдао је декрет, који је заобишао парламент и ступиће на снагу готово аутоматски, што је потребно "да би се закон ускладио са одлукама уставног суда".

У јануару је влада премијера Сорина Гриндеануа објавила хитне декрете, што је изазвало гневне протесте широм земље и критике румунског председника десног центра Клауса Јоханиса, који је 2014. године изабран на основу програма против корупције.

"Ово је тужан дан за владавину права, којој су тежак ударац задали противници правде и борбе против корупције", саопштио је пре два дана шеф румунске државе.

Јоханис је чак учествовао у првим демонстрацијама против законских измена.

Ројтерс наводи да је Румунија једна од европских држава са највећим степеном корупције у државној администрацији и многим областима јавног живота, при чему су тужиоци навели да постоји око 2.000 случајева злоупотребе власти са укупном штетом од милијарду евра, нанетом у протекле три године.

У недељу је око 10.000 људи марширало Букурештом и другим румунским градовима у знак протеста против предлога владе да помилује више хиљада затвореника, док критичари тврде да ће тај потез уназадити напоре у борби против корупције.

Румунски премијер Сорин Гриндеану тражио је доношење хитне уредбе, којом се влади омогућава да помилује затворенике како би помогла да затвори не буду пренатрпани.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи