Иванов одбио да именује Заева за новог мандатара

Македонски председник Ђорђе Иванов одбио је у среду захтев лидера опозиције Зорана Заева да му уручи мандат за формирање нове владе, тражећи да председник СДСМ-а претходно достави потписе 61 посланика у Собрању.

Састанак Иванова и Заева трајао је нешто више од два часа, јављају македонски медији.

Председник Македоније и лидер опозиције састали су се у склопу консултација које су уследиле пошто су преговори ВМРО-ДПМНЕ Николе Груевског и Демократске уније за интеграције пропали.

У македонском уставу није прецизирано које потезе мора повући Иванов након што најснажнија политичка странка није успела да сакупи довољну подршку за састав нове владе.

Опозиција очекује да ће мандат добити Заев, али је тај оптимизам донекле спласнуо после састанка са Ивановим, који је јасно истакао да ће такав потез повући тек уколико му опозиција донесе потписе 61 од укупно 120 посланика у Собрању.

ВМРО-ДПМНЕ је, после неуспелих преговора, затражио расписивање нових избора, али се албанске странке одлучно противе новом гласању.

Заев је, међутим, рекао да су нови избори "добро решење" за СДСМ, али да је такав развој ситуације мало вероватан због противљења других странака.

СДСМ је на децембарским изборима освојио 49 мандата, па му је за формирање владе неопходна подршка Ахметијеве странке, као и још једне од две албанске политичке групације.

Иванов се раније у среду састао и са лидером Демократске уније за интеграције, Алијем Ахметијем, који је после сусрета рекао да су "све опције за састав нове владе отворене".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво