Менингитис у Црној Гори

У Црној Гори влада епидемија менингитиса. Број оболелих расте из дана у дан.

Према подацима Института за јавно здравље, вирусом менингитиса заражено је 114 грађана у девет црногорских општина.

Директор института за јавно здравље Црне Горе Бобан Мугоша рекао је за РТС да су предузете све мере за сузбијање заразе, да нема опасности од избијања епидемије већих размера као и да верује да ће наредних месеци у потпуности сузбити менингитис.

Епидемилог Центра за контролу и превенцију болести при том институту Сања Меденица изјавила је да је, до 19. јуна било регистровано 106 пацијената, да би само четири дана након тога било евидентирано још осам оболелих.

Она је рекла да су предузете све законом предвиђене противепидемијске мере.

Те мере, између осталог, предвиђају обавезно пријављивање и лечење оболелих, свакодневни епидемиолошки надзор над новорегистрованим случајевима, као и едукацију становништва преко средстава јавног информисања.

Превентивне мере подразумевају одржавање личне и колективне хигијене, нарочито у колективним смештајима за децу и одрасле, као и у објектима у којима се обавља здравствена делатност, рекла је Меденица.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи