Напетих седам минута: Суочавање грчких и турских ратних бродова

Грчки и турски ратни бродови су имали кратко, али напето суочавање у близини групе грчких острваца у Егејском мору око којих се две земље споре, што се подударило са заоштравањем односа између Атине и Анкаре.

Министарство одбране Грчке је објавило да је турска ракетна топовњача "заједно са два чамца специјалних снага" ушла у грчке територијалне воде у близини групе острваца под називом Имија, преноси АФП.

Агенција наводи да се ова острвца налазе уз турску обалу, да Анкара полаже права на њих и да се о том питању две државе већ дуго споре.

"Пловила грчке Обалске страже и топовњача морнарице пратили су групу турских пловила, обавестивши их о нарушавању, а Турци су напустили подручје након седам минута", навело је грчко министарство.

У Турској су локални медији првобитно известили да је турски ратни брод, на којем се налазио начелник Генералштаба турске војске Хулуши Акар, Грчка блокирала, онемогућивши му да приђе острвцима.

Приватна агенција Доган је јавила да је било напето пола сата, пре него што се турски брод вратио на турско полуострво Бодрум.

Међутим, турске оружане снаге су, како је пренела државна агенција Анадолија, негирале да је брод блокиран и саопштиле да је мали брод грчке обалске страже посматрао то пловило издалека.

У саопштењу се додаје да је генерал Акар са брода контролисао турске бродове у Егејском мору.

Острвца Имија, која Турци називају Кардак, налазе се само седам километара од Бодрума.

Спор због суверенитета над тим острвцима избио је у јануару 1996, а данашњи инцидент се догодио у јеку нових тензија између две земље, пошто је грчки Врховни суд у четвртак блокирао изручење осам турских војних официра који су пребегли у ту земљу после неуспелог пуча у Турској 15. јула 2016. године.

Турска је ту одлуку критиковала као политичку и запретила одбацивањем споразума о реадмисији, у складу са којим Турска прихвата мигранте који илегално уђу на територију Грчке, подсећа француска агенција.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво