Смитсонијан: Пораст неофашизма у Хрватској

Амерички магазин "Смитсонијан" пише да се Хрватска налази на раскршћу између негирања и стварности док неофашизам у тој земљи расте.

Издавач Смитсонијана је највећи музејски и истраживачки центар на свету и у тексту анализира због чега су хрватски Јевреји бојкотовали обележавање Дана сећања на жртве Холокауста, преноси портал Индекс.

Дан сећања на жртве Холокауста прилика је за подсећање на оне који су убијени, како би се супротставили таквом злочину у будућности.

Али, у једној земљи, Јевреји ове године нису били присутни на свечаности у њихову част.

Како наводи Смитсонијан, све агенције су писале да је хрватска јеврејска заједница бојкотовала Дан сећања на Холокауст у знак протеста због неуспеха хрватске владе у борби против данашњег нацизма.

То је друга година да су Јевреји бојкотовали Дан сећања у Хрватској, а АП наводи да је овогодишњи бојкот био подстакнут постављањем меморијалне плоче у Јасеновцу која укључује фразу "За дом спремни", коју су користиле усташе - фашистичка организација која је сарађивала са нацистима и која је водила Независну државу Хрватску, марионетску државу нацистичке Немачке 1941. године.

За хрватске Јевреје "За дом спремни" није само скуп три речи, већ слоган мржње који се чује све више како се неофашизам шири у Хрватској.

Ни Јасеновац није обично место у Хрватској, већ је то место бившег логора смрти у којима је, како наводи Смитсонијан, "до 99.000 Јевреја, Срба, Рома и других некатоличких мањина" убијено од стране усташа у Другом светском рату.

Не само да је плоча с усташким поздравом подстакла контроверзе око Јасеновца, него је и бивши хрватски председник Стјепан Месић, ухваћен како на видео-снимку доводи у питање број жртава у логору.

Месић се након објаве снимка извинио, али многи Хрвати не верују да су Хрвати сарађивали са нацистима и убили хиљаде Јевреја, већ инсистирају да су то учинили комунисти.

Хрватски председници имају бурну историју негирања Холокауста.

Месић се, додуше, извинио својевремено Јеврејима због улоге Хрватске у Холокаусту, док први хрватски председник, након што је земља постала независна након распада Југославије, Фрањо Туђман, није то учинио.

Годину дана пре ступања на дужност, Туђман је објавио је књигу "Беспућа историјске стварности" у којој се негира да се Холокауст икада догодило.

Туђман се на крају извинио због своје књиге, али хрватска традиција негирања Холокауста и даље траје.

Четврта председница Хрватске, Колинда Грабар Китаровић, која је издала саопштење у којем проглашава усташки режим злочиначким, ухваћена је на фотографији у новембру како позира са заставом тог истог режима.

Други у Хрватској, попут судија и школских власти, радили су на сузбијању историје Холокауста у Хрватској.

За све снажнију хрватску десницу, ревизионизам је прилика за проналажење јаких хероја и тријумфалне прошлости народа који је често био под ударом рата, геополитике и друштвених немира, али и прикривање историјских истина.

Међутим, ништа не може поништити оно што су хрватски Јевреји претрпели током Холокауста.

Сматра се да је убијено више од 30.000 Јевреја, заједно са готово целом ромском популацијом Хрватске и Босне и Херцеговине.

Иако су нацисти убили многе, већина је заклана од стране хрватских усташа, а само је 5.000 Јевреја преживело Други светски рат, а данас се процењује да их је 2.000 остало у Хрватској.

Остаје да се види хоће ли хрватски Јевреји бојкотовати и следеће године обележавање Холокауста, односно хоће ли их наставак успона хрватске деснице поново на то натерати, закључује Смитсонијан и додаје да ће хрватска историја остати бојно поље за оне чије су породице десетковане у Холокаусту, и оне који налазе политички корисним да то игноришу.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво