Изетбеговићева супруга исмејала новинарку због екавице

Себија Изетбеговић, директорка Клиничког центра у Сарајеву и супруга Бакира Изетбеговића, члана Председништва БиХ, направила је скандал када је подругљивим тоном почела да прича на екавици, пошто јој је новинарка "Ал Џазире" Наташа Ковачев поставила питање о броју лекара који су отишли из те здравстене институције, пренела је агенција "Патрија".

Агенција напомиње да је реч о новинарки која је рођена у Србији и говори екавицом.

"Хоћете да вам кажем појединачно колико је лекара отишло?", запитала је Изетбеговићева, користећи више пута реч "лекар" уместо речи "љекар", на ијекавском дијалекту.

На очигледан подругљив тон директорке Изетбеговић, реаговао је новинар Авдо Авдић, који је такво понашање назвао фашистичким. Запрећено му је да ће, "уколико се не смири", бити удаљен са конференције за новинаре.

Данашња конференција за новинаре је организована како би Изетбеговићева изнела резултате рада Клиничког центра у 2016, али и, како је рекла, податке о затеченом стању када је она дошла на место генералне директорке.

За поједине новинаре је Изетбеговићева констатовала "да нису нормални", што се јасно чуло у директном преносу и на снимцима, пише Патрија.

Изетбеговићева је током свог 50-минутног излагања причала о својим истраживањима и стању на Клиничком центру.

Све време је употребљавала заменицу "ми", али није желела да појасни ко је чинио тим који је спроводио истраге.

Изетбеговићева је новинарки Патрије такође поручила да "ако са вама могу да се изборим, могу са било чим".

Питања новинарке била су на који начин планира да надокнади стручно знање лекара који су отишли с Клиничког центра, зашто деца чекају на операцију, зашто је клиничка апотека празна... Изетбеговићева, међутим, није дала прецизне одговоре на постављена питања.

Удружење босанско-херцеговачких новинара је осудило "непримерено и арогантно опхођење" Себије Изетбеговић и затражило њено извињење Наташи Ковачев.

"На примитиван, циничан и недостојан начин др Изетбеговић је исмевала екавски изговор новинарке Ковачев, која је искористила новинарско право и поставила сасвим легитимно питање о одласку лекара из сарајевског Клиничког центра, и то на свом матерњем - српском језику. Уместо арументованог и професионалног одговора, директорка Изетбеговић је на ироничан начин и користећи екавицу наставила да одговарара на питање новинарке, те да ниподаштава занимање медија за оно што се догађа у Клиничком центру у Сарајеву", наводи се у саопштењу.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 29. мај 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије