Пауер: Греше они који рачунају на Путинову снагу и подршку

Бивша америчка амбасадорка при Уједињеним нацијама Саманта Пауер рекла је да се нада да ће нови амерички председник Доналд Трамп увидети како нема основе да Русију и њеног лидера Владимира Путина повезује с истинским вредностима иза којих деценијама стоји САД. Поручила је да греше они на Балкану који дугорочно рачунају на Путинову снагу и подршку.

У интервјуу за сарајевски Дневном авазу, Пауерова, која је у УН заступала интересе САД у председничком мандату Барака Обаме, каже да је очигледно да Путинова Русија планира геостратешки продор на Балкану. Она процењује да на дуге стазе тај план неће успети, о чему би требало добро да размисле и политичари који се ослањају на Москву, попут Милорада Додика

По њеној оцени, Додик и њему слични опасно греше када рачунају на "Путинове мишиће", јер Русија такву трку у показивању моћи једноставно економски не може да издржи.

"Желела бих да упозорим све те националисте, све оне који планирају једну врсту ексклузивности у владању, оне који високо истичу своју етничку припадност или своју религију, рачунајући при томе на Путина и мислећи да се он уздиже и да је он 'велики вођа' којег треба подржати. Они треба да гледају унапред на економске чињенице и да схвате где ће се то кретање завршити. То се неће завршити добро", истакла је Пауерова.

Пауерова, која има непосредно новинарско искуство с Балкана јер је као извештач са терена пратила ратове на подручју бивше Југославије, оценила је да је наметање америчких санкција Додику због његових сецесионистичких иступа и деловања било потпуно исправно.

Додала је да се нада да ће праве процене, засноване на чињеницама, довести до тога да и председник Трамп према Русији заузме објективан став, упркос "збуњујућим љубазним изјавама" о Путину.

"Чињенице су да је председник Путин убијао своје политичке опоненте, прогањао новинаре, присвојио део Украјине и подржао владу у Сирији која је плином потровала своје људе. Нема дакле пуно тога у Путиновој биографији што промовише америчке интересе или америчке вредности", рекла је Пауерова. Поручила је да је стога важно да Трамп у односу према Русији наступа начелно, не заборављајући, на пример, "шта је Русија урадила у Сирији".

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво