Месић се извинио због Јасеновца

Бивши председник Хрватске Стјепан Месић извинио се "ако је некога увредио" изјавом о Јасеновцу, којом пориче злочине у том усташком концентрационом логору, а своје речи је објаснио утицајем политичког амбијента 1992, тадашњих ратних околности и утицајем нетачних информација.

Хина наводи да Месић у саопштењу објашњава да је "снимак настао у Новској током неформалног разговора почетком ратне 1992. године, док је вршио дужност председника Извршног одбора ХДЗ-а".

Истиче и да та изјава "неће умањити његове, јавности познате, ставове и мишљење о антифашизму".

"Наведени догађај свакако није и неће умањити моје ставове и мишљење о антифашизму, који су и те како познати јавности, а ако сам пак некога својом несмотреном изјавом увредио, ја му се овим путем извињавам", поручио је Месић.

На Јутјубу је освануо снимак Месићеве изјаве из 1992. године у Новској. Он на том снимку говори да је Јасеновац био "радни логор".

"Људи су умирали, као што су људи у рату и иначе умирали, од тифуса ид дизентерије. Али то су били радни погони. Било је глупо некога научити да ради кожу, па га након тога убити", рекао је Месић.

Савез антифашиста се у међувремену оградио од контроверзне Месићеве изјаве.

"Историјске чињенице и сведочења се не могу редизајнирати нити фалсификовати из дневнополитичких интереса, како би се умањили злочини почињени током режима Независне Државе Хрватске", поручују антифашисти у свом саопштењу.

Председник тог савеза Фрањо Хабулин изјавио је раније за Хину да је уверен да ће се Месић огласити о тој теми, а на питање хоће ли антифашисти ускратити гостопримство Месићевом уреду у њиховим просторијама, неодређено је рекао како ће "сести и договорити се".

Савез антифаштиста је, наиме, свом почасном председнику уступио простор за кабинет како би Месић наставио да ради и након одлуке Сабора да укине финансирање институције бивших председника.

Секретар Савеза антифашиста Мирослав Киринчић је за портал Индекс рекао да се Месић још није уселио у нови простор, те да чека решавање питања заштите.

Индекс подсећа на то да није први пут да бивши хрватски председник релативизује усташке злочине. И 2006. је, током боравка у Аустралији, Месић у обраћању тамошњој емиграцији рекао да је фашистичка НДХ била хрватска победа.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво