На листи УН седам терористичких организација из БиХ

На ажурираној листи најтраженијих терориста и организација Исламске државе коју је објавио Савет безбедности УН уписано је седам организација чије су канцеларије у БиХ, као и Нусрет Имамовић, један од водећих команданата Нусра фронта.

Организације које се налазе на листи су Ел Харамеин и Ел Фурхан, Тајбах интернешнал и Босанска идеална футура.

Када је реч о Нусрету Имамовићу, ЕуроБлиц пише да је овај држављанин БиХ данас у Сирији један од водећих команданата Нусра фронта.

Стручњак за безбедност Џевад Галијашевић открио је да се на листи налазе исламистичке организације са канцеларијама у Сарајеву, Зеници и Бихаћу, те да нова листа доказује да у БиХ готово да и нема борбе против тероризма јер "Имамовић, који је годинама у Сирији, има два валидна пасоша издата од државних органа БиХ".

Он каже да се на основу тога може доћи до закључка да су људи који помажу терористе и даље запослени у државним службама.

Стручњак за безбедност Предраг Ћеранић истакао је да се проблем тероризма у БиХ годинама минимизира, као и да нема политичке воље за његово решавање.

Он је нагласио да се "параџемати у БиХ шире као вирус, а политичари, попут бошњачког члана Председништва БиХ Бакира Изетбеговића говоре како је БиХ на путу евроинтеграција".

У БиХ се у протеклом периоду вратило 46 бораца Исламске државе, а њих 20 је у затворима, где издржавају правоснажне затворске казне.

На "црној листи" Савета безбедности УН, допуњеној 19. јануара, је 256 имена најтраженијих терориста Исламске државе и 75 исламистичких организација чији је основни посао прање новца и финансирање терористичких напада широм света.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво