Јеврeји у Хрватској бојкотују Дан сећања на Холокауст

Због непримерених реакција и величања усташтва представници Координације јеврејских општина неће се придружити традиционалном скупу сећања који 27. јануара, поводом Међународног дана сећања на жртве Холокауста, организује хрватска власт, потврдио је председник Јеврејске општине Загреб Огњен Краус.

Краус је за Хину рекао да је таква одлука донета на основу реакције владе, Хрватског сабора и председнице Републике на протекле догађаје.

"Није проблем плоче у Јасеновцу или натписа 'За Дом спремни', већ релативизације свега. Ако је исто кукасти крст, 'У' и 'За Дом спремни' и црвена звезда, онда о чему дискутујемо? Ревизију историје ћемо радити? Комисију оснивати да она каже шта је био Други светски рат? Па о чему ми разговарамо?", запитао је Краус.

Званични позив за учешће на скупу сећања, каже Краус, још нису добили, али да је због последњих догађања Координација јеврејских општина у Хрватској одлучила да томе не присуствује.

"О тој одлуци обавештена је и општина Бет Израел, која такође неће учествовати", навео је Краус.

Координација јеврејских општина је и 22. јануара бојкотовала званичну комеморацију жртвама логора Јасеновац, а председник те координације Краус је том приликом најавио да ће своју комеморацију организовати сами у складу са јеврејском традицијом, што су и учинили.

Координација је тад навела три разлога за ову одлуку: политику нечињења у односу на измене поставке музеја у Јасеновцу, одлагање именовања Савета Спомен-подручја Јасеновац те дневнополитичка догађања везана уз релативизацију и ревитализацију усташтва.

Голдштајн: Усташки тоталитаризам се сада рехабилитује у Хрватској

Хрватски историчар Славко Голдштајн критиковао је власт у Загребу због тога што уопште није интервенисала поводом постављања спомен плоче у Јасеновцу са уклесаним усташким поздравом "За дом спремни", а за премијера Андреја Пленковића је рекао да то није учинио из опортунизма.

"Ја сам очекивао да ће влада интервенисати. Усташки тоталитаризам се сада рехабилитује. На овај начин ми ћемо имати поплаву тога, ако се то настави. Док комисија (чије формирање је најавио Пленковић) не почне да ради, већ ћемо имати поплаву таквих усташоидних знакова који компромитују Хрватску", рекао је Годштајн.

Потврдио је за регионалну ТВ Н1 да представници Координације јеврејских општина управо због оваквих примера неће учествовати на традиционалном скупу сећања које 27. јануара организује Влада Хрватске, а поводом Међународног дана сећања на жртве холокауста.

"Ако је исто 'У' и 'ЗДС' и црвена звезда, о чему дискутујемо", запитао је Голдштајн.

Подсетио је да је и пре постављања спомен плоче припадницима ХОС-а у Јасеновцу са спорним усташким натписом било одређених спорова око Јасеновца, али, када се плоча појавила, каже да је очекивао да ће влада интервенисати, као што је то пре десетак година било у Слуњу, када је за време владе тадашњег премијера Иве Санадера уклоњена постављена плоча Јури Францетићу.

"Очекивао сам да ће исти потез направити и Пленковић", навео је и додао да "сада ово кашњење владе постаје, "нећу рећи фатално, али јако опасно за Хрватску".

На питање шта мисли зашто Пленковић није уклонио плочу ХОС-а, одговора: "Због опортунизма".

"Мртвима који су погинули треба подићи споменик, али не усташког карактера", истиче Голдштајн.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво