Лајчак о Извештају Европске комисије

Високи представник у Босни и Херцеговини Мирослав Лајчак оценио је да Извештај Европске комисије веома прецизно идентификује области у којима је БиХ постигла напредак, али и оне где напретка није било.

"Иако смо очекивали да ће након потписивања Споразума о стабилизацији и придруживању политичари сасвим приступити процесу европских интеграција, то се није десило", навео је Лајчак у саопштењу.

Лајчак је додао да се присутна националистичка и запаљива реторика негативно одразила на целу државу и да је успорила реформе.

"Свима нам је познато да нема никаквог видљивог напретка у борби против корупције. БиХ не функционише као јединствен економски простор. Борба против организованог криминала такође мора бити приоритет", наводи се у саопштењу.

Високи представник у Босни и Херцеговини је додао да се "треба позабавити" и питањем реформе устава БиХ.

Лајчак је подсетио да ће министри спољних послова и обране ЕУ, у понедељак расправљати о ситуацији у Босни и Херцеговини и да ће "сигурно узети у обзир и овај извештај".

Такође је истакнуто да политичари у БиХ морају усмерити пажњу на обавезе из европског партнерства.

Извештај није "позитиван колико би било пожељно"

Шеф делегације Европске комисије у БиХ Димитрис Коркулас казао је у Сарајеву да Извештај ЕК о напретку у БиХ није "позитиван колико би било пожељно".

Коркулас је објаснио да је у првој половини године остварен значајан напредак у погледу испуњавања циљева за напредовање према ЕУ, што је омогућило потписивање Споразума о стабилизацији и придруживању и почетак разговора о либерализацији визног режима.

"Међутим, овај позитиван момент је врло брзо компромитован негативним политичким окружењем, обележеним недостатком консензуса и запаљивом политичком реториком", рекао је Коркулас.

У Извештају о напретку се између осталог оцењује да је корупција и даље распрострањена и да представља озбиљан проблем у БиХ, а да државна стратегија у тој области није прописно спроведена.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво