Албанац планирао терористички напад у Аустрији

На основу упозорења једне "пријатељске обавештајне службе", аустријска полиција је ухапсила радикално исламистичког Албанца који је током овог месеца планирао да изведе терористички напад у Бечу. Министар унутрашњих послова Аустрије Волфганг Соботка каже да је мета напада била подземна железница, али и напади по моделу виђеном у Берлину или најновији случај у Мелбурну.

Албанац је, како преноси бечки дневник Кронен цајтунг на свом порталу, допутовао у Аустрију и праћен је у стопу.

Касно после подне, у 10. бечком округу, специјалне јединице полиције "Кобре" ухапсиле су осумњиченог.

Према писању бечког листа, полиција је добијала све више сазнања о томе да је једна група радикалних исламиста албанског порекла планирала терористички напад у Бечу између 15. и 30. јануара.

Министар унутрашњих послова Аустрије Волфганг Соботка је на хитно сазваној конференцији за новинаре, након што је објављена вест у медијима, рекао да је ухапшено лице осумњичено за тероризам, и да се ради о Аустријанцу мигрантског порекла.

Соботка је указао да је у 10. бечком округу ухпшен 18-годишњак и да је у току истрага, због чега се не могу износити детаљнији подаци.

Он је пренео да је осумњичени пријављен у Бечу, и да су укази на њега и могуће планове за бомбашки напад дошли из иностранства.

Соботка није желео да каже из које земље су аустријске власти добиле упозоравајуће информације. Тренутно, како је додао, власти анализирају везе ухапшеног са иностранством.

Према његовим речима аустријске власти су пар дана пратиле осумњиченог, додајући да, када говори о пар дана, то значи између једног и четири.

Такође је пренео да се осумњичени није опирао хапшењу, као и да постоје индиције да је исламистички радикализован, што се тренутно проверава.

Сарадња са страним службама, према речима генералног директора за јавну безбедност Конрада Коглера, водила је ка успесху.

Он је казао да ће домаће безбедносне снаге остати у степену повећане приправности док траје истрага.

Потпредседник бечке полиције Карл Марер апеловао је на грађане да буду обазриви.

Соботка је, у дневнику аустријске државне телевизије ОРФ, појаснио да је више страних служби, са којима је Аустрија умрежена, пренело информације о опасности.

Према његовим речима, постоје индиције да је осумњичени имао контакте са радикално исламистичком сценом.

Соботка је подвукао да је план за напад имао салафистичку позадину.

Такође је нагласио да се не ради о повратнику са ратишта, већ о аустријском држављанину албанског порекла.

Најавио је да сада предстоји саслушање и да је жеља да се расветли позадина, то јест да ли иза њега стоји шира мрежа.

Упитан које су биле планиране мете осумњиченог Соботка је нагласио да је било речи о подземној железници, али и напади по моделу виђеном у Берлину или најновији случај у Мелбурну.

Сва средства могу сада постати оружје“, подвукао је он.

Позвао је грађане да буду обзриви, али да не мењају начин живота, јер је то главни циљ терориста, да полицији пријављују сумњиве ситуације, као што је напуштен пртљаг или слично.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво