Звиздић: Посета Београду ће опустити односе Србије и БиХ

Председавајући Савета министара БиХ Денис Звиздић, који ће, како је најављено, у понедељак 23. јануара боравити у званичној посети Београду, изјавио је да је сигуран да ће његов сусрет с премијером Србије Александром Вучићем резултирати позитивним утицајем на укупну релаксацију односа Србије и БиХ.

Звиздић је истакао да са српским премијером има јако добре, конструктивне и пријатељске односе који су базирани на разумевању, потпуном респекту и поштовању ставова које он има у име БиХ, а Вучић у име Србије, те је ова посета, казао је, наставак континуиране сарадње која је реализована у више наврата у последњих неколико година.

Рекао је да је прихватио позив за званичну посету Србији из неколико разлога, а као прво је навео да је Западни Балкан регион који располаже врло озбиљним, природним и људским капацитетима, али, нажалост, недовољно искоришћим због оптерећености проблемима из прошлости.

Ти односи су, рекао је, додатно оптерећени тензијама на дневном нивоу, па регион не успева да оствари ни захтевану политичку, ни динамику свог економског развоја.

Они који, како је рекао, производе те тензије, којима је кључни инструмент политичког и сваког другог деловања, на тај начин креирају такву атмосферу знајући да једино у таквој напетој атмосфери могу да остваре своје политичке циљеве и пројекте.

То се, рекао је Звиздић за Фену, мора променити. Вучић и он, истакао је, слажу се о томе да је време да се таква реторика умири, да је време да се разговара о садржајном унапређењу укупних односа БиХ и Србије, а који ће подразумевати и значајно унапређење укупних процеса разумевања и помирења.

"Сагласни смо да такви процеси, таква сарадња буде базирана на неколико основних постулата. То су суверенитет, територијални интегритет и међународно правни субјективитет и БиХ и Србије, што од Вучића никада нису било каквим потезом или реториком доведени у питање", рекао је.

Један од ти постулата је, каже, договор о заједничким наступима и пројектима којима се не само наше две земље, него читав западни Балкан могу повезати коридорима транспортне инфраструктуре, енергетске инфраструктуре, укупне привредне инфраструктуре и омогућити нам да остваримо наше кључне циљеве.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво