Сијарто: "Мол" ће тражити повраћај новца који је уложио у "Ину"

Хрватска влада мора да постигне договор са "Молом" а не са мађарском владом о откупу удела у "Ини", рекао је мађарски министар спољних послова Петер Сијарто, упозоривши да у случају откупа Загреб треба да врати Мађарима новац који је уложен у хрватску нафтну компанију.

Петер Сијарто је рекао да се догађа да дође до промена државне стратегије приватизације и да "они то разумеју, јер се догађало и код њих у Мађарској", преноси портал Портфолио.

"Стране које преговарају морају бити свесне тога да ће 'Мол' тражити покриће за сав новац који је уложио у Хрватску ако влада одлучи да откупи 'Ину'", рекао је Сијарто.

"Мол" тренутно држи 49,08 одсто деоница "Ине" и, по тржишној цени, његов удео вреди отприлике 1,9 милијарди евра. Власнички удео хрватске владе у "Ини" износи 44,8 одсто.

Влада Хрватске данас је одлучила да оснује Савет за преговоре с "Молом", који ће одлучити о судбини "Ине" и њеном враћању у хрватске руке. 

У саставу Савета, на чијем челу је премијер Андреј Пленковић, налази се шест ресорних министара и један државни секретар.

Пленковић је рекао данас да ће новоосновани Савет размотрити све моделе откупа удела мађарске компаније у "Ини", али да му се онај којим се предвиђа продаја државног удела у Хрватској електропривреди, како би се прикупио новац за откуп "Ине", чини најбољим.

Најавио је да ће се највероватније идуће недеље наставити контакти с мађарском страном на ту тему, пренели су хрватски медији.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи