Кормак: Вашингтон озбиљно схвата претње о сецесији РС

Амбасадорка САД у Сарајеву Морин Кормак изјавила је да су у Вашингтону озбиљно схваћене претње председника РС Милорада Додика о референдуму о сецесији и да су му санкције уведене и због кршења одлуке Уставног суда БиХ, што ће, како тврди, имати значајне последице.

Морин Кормак је истакла да је Вашингтон озбиљно схватио претње референдумом о сецесији и оно што он ради, каако је рекла, у кршењу владавине закона. "Сматрамо да је то процес који треба окончати како би БиХ могла ићи даље. То не значи да нас не брине негативна реторика других политичара у БиХ", навела је Кормакова, пренела је Фена.

Увођење санкција које спроводи Министарство трезора САД назвала је важним кораком, а за то су се одлучили јер, како је објаснила, Вашингтон врло озбиљно схвата своју улогу заштитника Дејтонског мировног споразума, али и због чињенице да Америка снажно подржава европски пут БиХ.

"Недавне Додикове активности, попут спровођења референдума у септембру, који је он водио кршећи одлуку Уставног суда БиХ, као и реторика коју је тада користио јасно су говориле у прилог заговарању даљих подела у БиХ и стварању нових проблема", став је амбасадорице Кормак.

Објаснила је да је ово појединачна санкција, додајући да САД подржавају грађане Републике Српске.

Истакал је да се нада да ће грађанима овај корак помоћи да напредују и да побољшају привреду и да се отворе нова радна места.

Најавила је да ће САД наставити да пружа помоћ РС кроз низ програма у оквиру Амбасаде САД, као и БиХ да оствари циљеве које је поставила, а то су евроатлантске интеграције.

Амбасадорка, међутим, није могла да каже да ли ће неке друге државе поступити исто, али је посебно нагласила да је овај корак координиран са "најближим партнерима".

Према њеним речима, то је уједно и порука свима који предузимају кораке супротне одлукама Уставног суда. Поновила је да је владавина закона кључна не само за БиХ, него и за све земље које желе да буду успешне.

Упитана зашто санкције два дана уочи именовања нове америчке администрације, амбасадорка је поновила да је увођење санкција процес унутар америчке владе који захтева пажљиво разматрање и за то треба времена.

То су, према њеним речима, озбиљни кораци који се не предузимају олако.
"Овај процес је техничке природе у припреми и такав је и када се поништава", закључила је Кормакова, износећи податак да су на тој листи 192 особе с подручја Балкана, неке особе су скинуте с те листе, али да је то веома дуг бирократски процес.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи