Власт и опозиција у РС: Санкције Додику су замена теза

Санкције које је председнику РС увела одлазећа америчка администрација изазвавле су низ реаговања представника власти и опозиције у РС, који сматрају да је реч о замени теза, јер је управо Милорад Додик тај који се, како кажу, залагао за одбрану темељних принципа Дејтонског споразума за разлику од босанскохерцеговачких политичара и представника међународне заједнице који су настојали да га деградирају.

Председник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић поручио је да су санкције неприхватљиве и да, како се показало у пракси, никада не воде решењу и напретку. Додао је да је забрињавајуће да су санкције као ригидна, недемократска мера, изречене због поштовања највиших демократских института, какав је, рецимо, референдум.

"Није ово први пут да се неком званичнику Републике Српске изричу санкције. И у прошлости смо имали санкције, па чак и смену једног председника Републике и председника Народне скупштине. Кроз континуитет санкција показало се да то никада није водило напретку, ни социјалном, ни економском, као ни јачању демократских капацитета. Све несугласице и све проблеме могуће је решити једино дијалогом, нагласио је председник Народне скупштине.

Саветник председника Српске Александар Врањеш рекао је да су разлози за стављање имена председника Српске на "црну листу" неуверљиви. Додао је да је председник Додик сву политику посветио спровођењу Дејтонског споразума, да би га сад управо они који прекрајају Дејтон санкционисали.

Увођење санкција председнику Републике Српске од стране водећег дела евроатлантске међународне заједнице је њен најпогубнији чин бахатости, ароганције и насилништва, наводи се у писму професора Факултета политичких наука у Бањалуци, Емила Влајкија.

"Треба бити истински глуп па да се за референдум прозива искључиво Милорад Додик. Овим санкцијама, успели су остварити темељни српски став - јединство српског народа и то са обе стране Дрине.

Према његовим речима, санкцијама Додику отворили су очи свим Србима који су коначно схватили да им је живот у овој немогућој држави немогућ.

За председника Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, Недељка Митровића, увођење санкција председнику Додику још један је доказ пристрасности америчке администрације.

И већина политичких аналитичара сматра да је овакав потез америчке администрације непотребан и да ће додатно успорити европски пут БиХ.

Опозициона Српска демократска странка не подржава увођење било каквих санкција према било коме, из било којег дела БиХ, јер сматра да се на тај начин не могу решавати или усмеравати одређена питања, изјавио је потпредседник СДС-а Мирко Шаровић.

"Без обзира што је председник Републике Српске Милорад Додик један од наших политичких противника, што се са њим не слажемо око много тога у вези са вођењем политике у Српској јер сматрамо да је води у опасном смеру, СДС и ја не подржавамо увођење било каквих санкција и то је наш принципијелан став", рекао је ССаровић новинарима у Источном Сарајеву, пренели су бањалучки медији.

Шаровић је навео да странка којој припада има дуго и негативно искуство у вези са увођењем санкција. Он је истакао да је СДС под санкцијама САД, ЕУ, ОХР-а и неких појединачних земаља била 12 година.

Посланица СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Душанка Мајкић изјавила је у Сарајеву да санкције САД против председника Републике Српске Милорада Додика представљају недостојан потез који су иницирале стране дипломате у БиХ.

"То више говори о њима него о ономе коме су упућене", рекла је Мајкићева новинарима.

Рекла је да је уверена да ове санкције неће дуго остати на снази и каже да је сигурна да ће председник Додик наставити на најбољи начин да брани и презентује ставове Републике Српске и српског народа у БиХ.

Мајкићева је констатовала да у БиХ још није научена лекција да ако је само једноме добро, то није дуготрајно, да треба да буде добро свима.

Политичари из Федерације БиХ: Додик треба да поднесе оставку

Са друге стране посланици странака из Федерације БиХ позивају Додика да поднесе оставку.

Тако сматрају Саша Магазиновић из СДП-а и Дамир Бећировић из ДФ-а, који тврди да ће санцкије Додику имати последице и по БиХ.

"Биће интересантно да видимо и које ће земље ЕУ и чланице НАТО пратити ове санкције и каква ће ситуација бити у региону", додао је Бећировић.

Посланик СДА Садик Ахметовић уверен је да ће последице санкција Додику трпети и грађани Републике Српске.

"Овај потез САД логичан је след за све оне који руше Устав БиХ и раде на деструкцији и дестабилизацији БиХ", рекао је Ахметовић, који, такође, сматра да је најбоље решење да Додик поднесе оставку на место председника, преносе медији у Бањалуци позивајући се на Срну.

Иначе, премијер Србије Александар Вучић је јуче у Давосу рекао да није реално очекивати да се Србија придружи санкцијама против председника Додика.

"Влада је та која као колегијални орган одлучује. Лично, не знам како да вам одговорим. Да ми кажемо да Србија замрзава имовину председнику Републике Српске и да му не дамо да допутује у Београд, није реално и то се неће догодити", истакао је Вучић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво