Додик: Нисам хтео да тргујем интересима РС

Председник Републике Српске Милорад Додик оценио је да је одлука одлазеће америчке администрације о увођењу санкција према њему последица његове неспремности да тргује интересима РС. Додик затражио од Министарства спољних послова БиХ да амбасадорку САД у Сарајеву Морин Кормак прогласи "персоном нон грата".

Милорад Додик је на конференцији за новинаре рекао да је одлуку о увођењу санкција увела Канцеларија за контролу имовине и странаца, али да он нема никакву имовину у Америци већ да је има у Србији, али да Србију не доживљава као иностранство.

Објашњава да је одлука одлазеће америчке администрације дошла као притисак, јер није био спреман да тргује интересима РС, да су то од њега очекивали разни амбасадори, а поготово америчка амбасадорка у Сарајеву Морин Кормак.

Додик амбасадорку Кормак сматра најодговорнијом за ту одлуку и захтева од Сената да буде повучена, те је подсетио на то да је она у РС већ проглашена за персону нон грата.

"Нисам спреман да подредим интерес РС било којем свом личном комодитету", рекао је Додик и грађанима РС поручио да та одлука за њих ништа не значи и да ништа неће променити у њиховим животима.

Председник Српске је рекао да је он ионако већ дуже времена под санкцијама одређених људи из одлазеће администрације, а да је то сада само објављено.

"Поносан сам на то што управо у том времену, од када сам на челу РС, у влади или Републици, нисам био спреман да под притиском одлазеће администрације САД пристанем да предам РС... Нисам пристао на бутмирски процес, који је требало да укине РС, да је избаци из система моћи.... Нисам пристао на измену Устава БиХ, како је то тражила Америка", рекао је Додик у свом првом обраћању новинарима након што га је одлазећа администрација САД ставила на "црну листу".

Поносан је, изјавио је Додик, што није дозволио укидање обележавања Дана РС, који ће се у РС тек славити.

"РС под континуираним ударом одлазеће администрације"

Република Српска је, рекао је Додик, под континуираним ударом одлазеће администрације.

Амбасадорку Кормак је оптужио да је изразито пробошњачки и антисрпски настројена.

"То су санкције оних који су у САД поражени, зато је тешко говорити о санкцијама оних који су добили изборе у тој земљи", рекао је Додик, истакавши да није изненађен тим потезом.

Њихова политика је доживела слом, а ја сам и даље политички активан, поручио је председник РС, који сматра да тих санкција не би ни било да није био позван на инаугурацију.

Управо тај позив, казао је Додик, био је "каписла коју су испалили, јер нису могли да поднесу да ме виде тамо".

Додик потез одлазеће америчке администрације оцењује кукавичким, те сматра да су га за рушење Дејтонског споразума, како је рекао, оптужили они који су учинили све да га униште у прошлости.

"Ми који живимо овде имамо више аргумената да питамо САД зашто су упропрастили пројекат који су сами радили", рекао је Додик, напоменувши да је од саопштавања одлуке о увођењу санкција према њему чуо и сугестије да поднесе оставку.

"Њима могу поручити да сам на ову функцију изабран вољом народа, а не вољом ове администрације", рекао је председник РС.

Варају се, објаснио је Додик, они који мисле да ће таква одлука поражене америчке администрације утицати на његове личне ставове.

Кормакова је, истиче, лажно информисала Вашингтон о стању у БиХ. "Дуго је познато да САД немају неку изразиту политику према овом делу света, али је познато и да су те политике водили амбасадори. Кормакова сноси пуну одговорност за тај циничан поступак који је повукла два дана пре одласка њених шефова", констатовао је Додик.

Кормак је, додао је, доказани непријатељ Срба и РС. "Она је непожељна особа у РС, тражим да буде проглашена персоном нон грата у БиХ, да буде хитно повучена и да буде кривично гоњена због мешања у ствари других земаља", рекао је Додик и додао да је Кормакова кршила међународно право и Дејтонски споразум, као међународни акт.

"Она је масовно кршила устав БиХ, мешајући се у одлучивање и рад органа у БиХ. Она је лажно информисала Стејт департмент о стању у БиХ, а високог представника је претворила у свог полтрона", казао је Додик.

"Остајем посвећен раду у складу са Уставом и Дејтоном" 

Додик очекује да ће нова америчка администрација донети политику стабилизације региону, а не, како је рекао, манифестацију силе.

Таква полилтика, сматра Додик, улива наду да би се могло доћи до дијалога без уплитања странаца, да се неће петљати у рушење страних влада већ да ће са њима сарађивати.

"Остајем посвећен раду у складу са Уставом и Дејтоном онако како је написан, односно посвећен слову тог акта, али одбацујем дух Дејтона који је промовисала одлазећа америчка администрација. Очигледно је да сам због наметања силе ја постао проблем и није ми жао, чак ми је драго, јер сам остао на позицији обране РС", навео је председник Републике Српске.

Додик је рекао да није спреман да подреди интерес РС било којем личном комодитету.

Грађанима РС је поручио да та одлука за њих не значи ништа и да ништа неће променити у њиховим животима, иако је, како је рекао, велика већина људи у РС погођена и иритирана оваквом одлуком и утицајем Кормакове на њено доношење.

"Ово је посао за мене. Настављам да се бавим политиком и не мењам своје ставове. Они ће сада бити још чвршћи", поручио је Додик и додао да је имао поштовање за САД, иако је знао да неки појединци могу бити лоши, попут Кормакове.

Председник Републике Српске очекује да ће нова администрација САД донети нове, значајне промене.

"Нека Кормакова оде и да се више никад не врати. Са новим амбасадором ћемо, надам се, имати успешнију сарадњу. Желим да креирамо нове ситуције, уз поштовање Дејтона, и да исправимо неправде које је направила одлазећа администрација", рекао је Додик.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара