Лавров: У БиХ нико не руши државу, РС не подрива Дејтон

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров изјавио је да се Русија залаже за спровођење Дејтонског споразума у Босни и Херцеговини и одбацио оптужбе да Република Српска крши тај споразум и да неко у БиХ руши државу.

"Русија се залаже за реализацију Дејтонског споразума и увек је потврђивала приврженост том споразуму", рекао је Лавров на годишњој конференцији за новинаре коментаришући изјаве председника Републике Српске Милорада Додика да тај ентитет треба да се припоји Србији.

Додао је да је Москва подсећала западне партнере да у БиХ, "која се сматра независном државом" треба да се укине институција Високог представника који може да "намеће Србима, муслиманима и Хрватима било која решења".

"Европска унија никако не може да одбаци та овлашћења Високог представника. То иритира, исто као што иритира и то што су српски политичари у Бањалуци стално подвргнути нападима да руше ту државу", навео је Лавров.

Истакао је да у БиХ нико не руши државу.

"Нагласићу још једном, у БиХ нико не руши државу. Додик је више пута још раније потврђивао своју приврженост Дејтонском споразуму. Дејтонски споразум крше они који доносе одлуке не узимајући у обзир мишљења сва три народа", сматра Лавров.

Према његовим речима, оптужбе да Република Српска прославом 9. јануара крши Дејтонски споразум, представљају провокације.

"Када се дижу хистерије поводом одлуке босанских Срба да 9. јануар прогласе Даном Републике Српске и када се саопштава да је то подривање Дејтонског споразума, то је још једна провокација и нека врста увреде да неко признаје своје вредности, а не неке бриселске, постхришћанске", закључио је шеф руске дипломатије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи