Хрватска председница: Југославија је била утопија

Председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић изјавила је да се у Хрватској данас много боље живи него у бившој Југославији и да свим југоносталгичарима препоручује да се на један дан врате у те дане како би увидели које би им све слободе биле укинуте.

Колинда Грабар Китаровић је у интервјуу за аустријски Клајне цајтунг изјавила да су Хрвати своју државу сањали хиљаду година - прво под Хабсбурзима, онда у Краљевини Југославији, па након Другог светског рата под, како је рекла, наметнутом влашћу комуниста.

Истакла је да су са Фрањом Туђманом 1992. Хрвати коначно остварили сан и да су сад слободни.

"Хрватској данас иде много боље! Сусрећем стално људе који имају носталгију према Југославији. Увек им предложим да на један дан вратимо Југославију па да виде које би се све слободе укинуле, а у којима у данашњој Хрватској могу уживати", рекла је хрватска председница, а преноси Бпортал.ба.

Као примере лошег живота за време Југославије навела је вожњу на пар-непар, немогућност слободног напуштања земље и несташице неких производа. Упитана зашто су онда грађани Хрватске носалгични према Југославије, ако је живот био толико лош, Китаровић каже:

"Југославија је била утопија. Јосип Броз Тито, комунисти и тадашњи медији уверавали су људе да је живот диван код нас. Свако је имао плату, независно о томе да ли је радио или не", рекла је Грабар Китаровић и додала како се "у Југославији новац трошио на мегаломанске пројекте који је требало да увере свет да је она индустријска држава".

Тврди да национализам није ископао гроб Југославији.

"Он је био тек катализатор. Ми Хрвати и Словенци смо хтели бољи живот јер смо део западног света и хтели смо слободно да располажемо новцем који стварамо", рекла је хрватска председница.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи