Побједа: Два сценарија Широковог за нереде у Црној Гори

Српска Безбедносно-информативна агенција снимала је разговор руског држављанина Едуарда Широкова у којем од Александра Синђелића захтева да на дан парламентарних избора, 16. октобра, организује групу да ликвидира тадашњег премијера Црне Горе Мила Ђукановића, пише подгоричка "Побједа".

Позивајући се на своја сазнања, Побједа наводи да је тајно снимљене разговоре БИА проследила црногорским истражитељима.

Едуард Широков и руски држављанин Владимир Попов терете се да су били на челу криминалне организације која је требало да изазове хаос на улицама Подгорице, након затварања бирачких места.

Сви чланови имали су одређене улоге и задатке, а припремљена су била и два сценарија крвопролића. План А је био да се насилно заузме Скупштина и преузме власт, а план Б да се ликвидира Ђукановић.

Двојица Руса финансирала су операцију и далa јасне смернице Александру Синђелићу како да се "побрине" да Црна Гора буде трајно дестабилизована.

По њиховом налогу, како се наводи у наредби за истраге, Синђелић је набавио полицијске униформе, штитнике, металне палице, панцире, сузавце, гас маске и мобилне телефоне. Располагао је новцем и делио га члановима групе.

Према наводима наредбе о спровођењу истраге, Синђелић се састајао са двојицом организатора више пута у Србији и Русији и договарао детаље терористичких напада, преноси Побједа.

На састанку у Москви, крајем септембра, Синђелић је договорио да за више од 200.000 евра организује долазак што више људи на скуп Демократског фронта.

Како се наводи, Синђелић је позвао бившег команданта српске жандармерије Братислава Дикића и тражио да дође у Црну Гору 16. октобра да би на окупу држао "протестанте, организовао њихово кретање, управљао у сукобу са припадницима полиције, ради насилног уласка са политичарима у Скупштину Црне Горе".

Осим двојице руских држављана, црногорски истражитељи покренули су истрагу против српских држављана Немање Ристића и Предрага Богићевића, чије изручење је јуче затражено.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво