Вијести: "Монтенегро ерлајнс" спао на два авиона

Осим проблема са незваничним штрајком копилота незадовољних због кашњења зарада, "Монтенегро ерлајнс" се суочава и са техничким проблемима и ванредним догађајима, због којих је национални превозник остао са само два оперативна авиона, пишу подгоричке "Вијести".

Компанија "Монтенегро ерлајнс" је остала са мање од пола флоте, пошто је због удара грома у "ембрајер Е-195" на прекјучерашњем лету из Подгорице летелица приземљена и потребно је да се поправе мања оштећења.

Према незваничним информацијама, због проблема са копилотима и са неколико авиона, "Монтенегро ерлајнс" намерава да наредних дана узме у краткорочни закуп неколико авиона партнерске компаније "Ер Србија" са посадом.

Из те авио-компаније је Вијестима потврђено да је због техничких проблема изазваних ударом грома у авион отказан лет за Београд, и лет из Београда.

"Пошто се накнадним проверама испоставило да је оштећење настало приликом удара грома далеко веће него што се првобитно проценило, било смо принуђени да откажемо јутрашње ротације Подгорица – Београд – Подгорица", наводи се у одговору "Монтенегро ерлајнса" Вијестима.

Наводи се да су путници, који је требало да полете авионом црногорске компаније из Подгорице за Београд у и обрнуто, пребачени на летове "Ер Србије".

Према информацијама са сајта Аеродрома Црне Горе, јуче је отказан и лет за Љубљану и из Љубљане за Подгорицу. Из компаније је саопштено да су сви путници пребачени на сутрашње летове.

"Монтенегро ерлајнс" тренутно располаже само са два оперативна авиона. Реч је о авионима "ембраер Е-195" (4О-АОЦ) и "фокер Ф-100" (4О-АОП), док су таква два авиона приземљена због техничких проблема.

"Фокер" регистрације 4О-АОМ још од 1. јануара "лежи" на београдском Аеродрому "Никола Тесла", због квара на једном од мотора. Већ десетак дана, такође због квара на мотору, у употреби није ни "ембраер Е-195" регистрације 40-АОА, који стоји у хангару на аеродрому у Подгорици, чекајући испоруку резервних делова из иностранства.

Без тих делова, авион не може бити оспособљен за лет, а према незваничним информацијама црногорска авио-компанија има проблема и са досадашњим испоручиоцима резервних делова, јер због тешке финансијске ситуације "Монтенегро ерлајнс" у последње време није редовно исплаћивао обавезе, тврди подгорички лист.

Црногорска компанија је у децембру прошле године свом власнику, компанији ГЕЦАС, вратила најмлађи авион из своје флоте, "ембраер Е-190" (4О-АОД), настојећи да смањи оперативне трошкове, пошто је тај авион био недовољно искоришћен, а за њега се плаћала веома скупа закупнина, наводе Вијести.

"Монтенегро ерлајнс" је раније саопштио да ће зимски саобраћај обављати са четири авиона (три "ембраера" и једним "фокером"), док ће један "фокер" бити у резерви и спреман да "ускочи" у саобраћај у случају потребе.

Вијести пишу да је, према незваничним сазнањима, до кашњења и отказивања неколико летова дошло због незадовољства копилота, изазваног кашњењем зарада у црногорској авио-компанији. Копилоти у тој компанији не искључују ни могућност штрајка, јер од новембра нису примили плате – што су из "Монтенегро ерлајнса" демантовали.

У компанији тврде да део копилота није ступио у штрајк већ је радни ангажман привремено отказао, из њима непознатих разлога. Извор из "Монтенегро ерлајнса" раније је саопштио да ће менаџмент послати на ванредни здравствени преглед део копилота, који су, позивајући се на здравствене проблеме, изостали са посла. Наводно, није искључено да ће бити озбиљније санкционисани.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи