Додик: Трајно неприхватљива оцена Изетбеговића о настанку РС

Председник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је за РС трајно неприхватљива оцена Бакира Изетбеговића и његових сарадника да је Српска "настала на геноциду". Изостала реакција на воз који је заустављен у Рашки, постоје различити аршини, истиче Додик.

"То показује амбицију Бакира Изетбеговића да је он Босна - наравно да он није БиХ. Нека му је срећно у тој Босни у којој он јесте Босна", рекао је Додик новинарима у Трну код Лакташа, преносе бањалучки медији.

Додик је истакао да Бакир Изетбеговић овде није БиХ, већ само бошњачки члан Председништва БиХ, како је то и речено и ништа више.

Говорећи о веб страници Председништва БиХ на којој се налази говор Бакира Изетбеговића са презентације пројекта "Геноцид над Бошњацима 1992-1995", у оквиру кога се, између осталог, наводи да је у Приједору почињен геноцид, што ниједна правосудна институција није потврдила, Додик је рекао да је овакав Изетбеговићев иступ велика злоупотреба, којом треба да се баве други.

Додик је оценио да је очигледно да је било злочина и нико не може то да порекне, али све ово време бавећи се тим питањем говори колико су неки разочарани или острашћени у том погледу.

Додик је рекао да би за сваки ратни сукоб, па и овај који се десио у БиХ, било довољно да они који су одговорни за страдање одговарају. Сматра да се и тај процес приводи крају.

Сада се, како је навео, чује и види нови политички процес који иде за тим да неке људе, односно читав један народ, доводе у позицију да га оптуже.

"Наравно да се није десио геноцид, без обзира на амбицију Бакира Изетбеговића којег сам видео тамо са Насером Орићем, јер он сматра да то има право и да то за Бошњаке не би требало да буде никакав проблем. Ја морам да кажем да су то чисте измишљотине и да се не може говорити о геноциду, али се може говорити о страдању којег је било на свим странама", нагласио је Додик.

Председник РС је рекао да је чињеница да у Сарајеву никада нису испитани Казани и други случајеви стрдања Срба. "То говори да постоји скривена намера са њихове стране и игнорисање страдања других, а фаворизовања сопствених жртава", закључио је Додик.

Случај "Казани" јавности је познат од 1993. када је још неутврђен број небошњака убијен у околини Сарајева. До сада је индентфиковано десетак жртава.

Локални командант Мушан Топаловић Цацо који је осумњичен за та убиства, страдао је 1994. године у обрачуну војног врха Армије БиХ, са како је тада наведено, "криминалом у сопственим редовима".

"Изостала реакција на воз, постоје различити аршини"

Милорад Додик упитао је, поводом заустављања воза који је из Београда после 18 година кренуо за Косовску Митровицу, да ли је могуће да слобода кретања за једне постоји, док за друге не постоји.

Додик је за Радио-телевизију Републике Српске рекао да је очигледно да постоје различити аршини.

"Да ли је могуће да у условима када дневно прође више од 50 аутобуса са Косова који иду у Западну Европу, неометани било чим, да је сад ођедном проблем воз који иде до Косовске Митровице. Мени су овде познати ти сценарији - да су покушали Албанци са Косова да то искористе како би се обрачунали са преосталим Србима тамо", истакао је Додик.

Навео је да из свог искуства може да каже да је спрега тих власти из Приштине и међународног фактора на тим питањима видљива.

"Пошто нисам видео ниједну оцену нити реакцију на то да је спречена слобода кретања за коју се они залажу и да воз није могао да уђе у Косовску Митровицу, показује да постоје различити аршини", нагласио је Додик.

Рекао је да је бивши амбасадор Велике Британије у Сарајеву Чарлс Крафорд, када је отишао у пензију, рекао да међународна заједица има различите критеријуме и да једне критеријуме на исту ситацију употребљава на потпуно различите начине.

"Па су рекли да у БиХ постоји сукоб међу народима и да они ратују и да има силовања у тим сукобима, да се не подносе, али има да ћуте и остану заједно. А, онда су на Косову рекли исто тако - ето Срби и Албанци се не подносе, ратују, силују између себе, али има да се разиђу, јер је неподношљиво, а онда направе од Срба тамо мањину и покушавају то да легализују", нагласио је Додик.

Председник РС је подсетио да је премијер Александар Вучић рекао да никада више Срби било где живели неће доживети "Олује".

"Уверен сам да неће доживети ни у овом делу четири општине Косова, где је претежно српско становништво", додао је Додик.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво