"Николић добродошао, али му изгледа није стало до добрих односа"

Бошњачки члан Председништва Босне и Херцеговине Бакир Изетбеговић изјавио је да је председник Србије Томислав Николић више пута позван да посети Босну и Херцеговину и да је добродошао кад год одлучи да дође у Сарајево, али да, како сматра, изгледа да Николићу није стало до добрих односа са БиХ.

"Одлука је његова. По ономе што тренуто ради и говори, стиче се утисак да му баш и није посебно стало до унапређења добросуседских односа са државом БиХ на принципима међусобног уважавања и поштовања интереса и осећања свих њених народа и грађана", рекао је Изетбеговић у интервјуу за бањалучке Независне новине.

Изетбеговић је поставио питање због чега се Николић састао са Момчилом Крајишником, којег је Хашки трибунал осудио за ратне злочине у БиХ.

Николић је, додао је бошњачки члан Председништва БиХ, беспотребно стао на страну само једне политике у БиХ.

"Наравно да председник Србије има право на посебну блискост са српским народом, она се подразумева, али би било продуктивније и боље за све, па и босанскохерцеговачке Србе, ако би их Николић обесхрабривао у сепаратизму и тежњи за доминацијом над Бошњацима у ентитету РС, мирио их са другим народима, сарађивао и примао људе мира и слоге из БиХ, а не осуђене ратне злочинце", оценио је Изетбеговић.

Рекао је да у Републици Српској постоји проблем са неједнакошћу, неравноправношћу и дискриминацијом Бошњака и Хрвата, најављујући наставак борбе за оспоравање 9. јануара као Дана РС.

"Свиђало се то некоме или не, наставићемо да се правним средствима боримо за уклањање дискриминације и за једнакост свих грађана на сваком делу територије БиХ", нагласио је Изетбеговић.

На питање да ли ће инсистирати на кажњавању припадника Оружаних снага БиХ који су учествовали у обележавању Дана РС, он је рекао да ће инсистирати на спровођењу истраге којом ће се утврдити одговорност појединаца у командном ланцу за кршење закона и прописа.

"Не намеравам ни на чему другом да инсистирам, осим на реду, дисциплини и доследној примени закона. У правној држави ни казна нити санкције не зависе од воље политичара", навео је Изетбеговић.

Упитан како коментарише изјаву високог представника у БиХ Валентина Инцка, који је упоредио Дан РС са даном оснивања НДХ, бошњачки члан Председништва БиХ је рекао да "Инцко сигурно није непријатељ српског народа и да треба размислити зашто је дао такву изјаву".

"Као што с пуним правом очекују разумевање патњи које су прошли и жртава које су поднели у периоду НДХ, Срби би исто тако требало да покажу и разумевање за патњу Бошњака, Хрвата и свих осталих који су били жртве ратног режима на простору ентитета РС", оценио је Изетбеговић.

Говорећи о потенцијалној блискости председника РС Милорада Додика са новом америчком администрацијом, Изетбеговић је рекао да "не постоје ни потенцијал ни претпоставке за остваривање било какве блискости".

"Спољна политика САД према БиХ је увек била доследна, а њен примарни стратешки интерес и циљ су увек били, и сигурно ће и остати, сигурност, стабилност, функционалност, просперитет и евроатлантске интеграције БиХ као суверене државе у њеним међународно признатим границама", оценио је Изетбеговић.

Бошњачки члан Председништва БиХ сматра да САД неће никада подржати било кога ко угрожава њихове стратешке интересе и циљеве.

"Додик управо то ради, свакодневно, својим речима и делима, дестабилизујући БиХ и доводећи у питање њен територијални интегритет и суверенитет њених институција и кршећи међународни Дејтонски мировни споразум", закључио је Изетбеговић.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи